Eczeem verminderen bij kinderen en volwassenen, op een natuurlijke manier

Eczeem behandeling: 25 praktische tips voor het bestrijden van eczeem
(plus 1 bonustip)

Eczeem behandeling: 25 praktische tips voor het bestrijden van eczeem (plus 1 bonustip)

Eczeem behandeling: 25 praktische tips voor het bestrijden van eczeem (plus 1 bonustip) 550 389 Paul

Eczeem is een vervelende huidaandoening die ons echt tot wanhoop kan drijven. En daarom zijn velen van ons op zoek naar verschillende manieren voor de behandeling van eczeem.

Veel kinderen hebben last van eczeem: bij ongeveer 1 op de 5 kinderen kan deze frustrerende huidaandoening worden vastgesteld. Maar ook veel volwassenen kampen (nog) met eczeem.

Eczeem leidt vaak tot stress, schaamte en zorgen. En tot onrust, onzekerheid en ongemak.

Hoog tijd dus om eczeem en de daarmee gepaard gaande frustraties te verminderen. We hebben maar liefst 25 praktische tips (plus 1 bonustip) voor een natuurlijke, effectieve behandeling van eczeem.

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die zich uit in roodheid, kleine blaasjes, schilfering, zwelling, rode bultjes, korstjes en jeuk. Ongeveer 10-20% van de kinderen en 3-5% van de volwassen heeft een vorm van eczeem. (Bron)

Bij eczeem is de huidbarrière verstoord. Dit zorgt ervoor dat de huid minder goed vocht vast houdt, sneller uitdroogt en daardoor minder goed beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. De huid wordt droog en schilferig.

De volgende factoren zijn van invloed op de huid en eczeem:

 • erfelijkheid;
 • klimaatfactoren, zoals droge lucht;
 • darm- en huidbacteriën;
 • ziekte, stress en emotionele spanning;
 • huidverzorging.

Het is de hoogste tijd voor de behandeling van eczeem. Met onderstaande 25+1 tips willen we u op de goede weg helpen. Ten bate van uzelf en/of uw kind.

(Tekst gaat verder na de foto.)

Reverta eczeemcreme voor en na
Minder jeuk, minder krabben en minder last van eczeem... Profiteer van onze tips om eczeem te behandelen

Eczeem behandeling tip 1: Bewaak de natuurlijke barrière van de huid

Defecten in de barrièrefunctie (de beschermende buitenlaag) van de huid spelen een cruciale rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van eczeem, zo blijkt uit recente studies.

Dit geldt met name bij contactdermatitis (contacteczeem) en atopische dermatitis (constitutioneel eczeem).

De primaire oorzaak van contacteczeem is verstoring van de huidbarrière door irriterende en allergene stoffen. Hierop volgen sensibilisatie (het herkennen van een specifiek allergeen en de steeds heftigere reactie erop), ontsteking, een verstoorde ontwikkeling van de huidcellen en abnormale groei van de opperhuid.

Atopisch eczeem daarentegen is vaak te wijten aan een genetisch defect (mutatie) in het gen dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van het huideiwit filaggrine (oftewel: filament aggregating protein). Dit huideiwit is verantwoordelijk voor het behoud van de huidbarrière.

Filaggrine speelt een belangrijke rol in het dicht houden van de huid, maar ook als natuurlijke bevochtiger van de huid (als zogenaamde “natural moisturizer”). Bij mutaties in het filaggrine-gen wordt de huid droger en de huidbarrière zwakker. Hierdoor wordt de huid “lek”, als het ware.

Door de verstoorde huidbarrière kunnen water en voedingstoffen van binnenuit naar buiten ontsnappen. Andersom kunnen irriterende stoffen, micro-organismen en allergenen gemakkelijker van buitenaf de huid binnendringen en ongewenste ontstekingsreacties veroorzaken.

Het resultaat? Eczeem-gerelateerde klachten zoals jeuk, zwelling en roodheid.

Dit houdt kinderen en volwassenen met eczeem gevangen in een vicieuze cirkel.

De aanleg voor atopisch eczeem wordt erfelijk overgedragen en kan al snel na de geboorte tot uiting komen.

Overigens worden mutaties in het filaggrine-gen ook in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van astma. Vandaar dat deze aandoeningen vaak tegelijkertijd voorkomen.

Andere genen zijn weer betrokken bij het ontstaan van het overgevoelige afweersysteem bij eczeem.

Het herstellen van de huidbarrière of het voorkomen van een slecht werkende barrière is de hoeksteen van de behandeling van eczeem.

Een goede eczeemcrème zoals die van Reverta versterkt uw natuurlijke huidbarrière, beschermt uw huidcellen tegen beschadiging en verbetert de vochtretentie in de huid.

Moeder en baby vrij van eczeem
Moeder en baby met minder eczeem

Eczeem behandeling tip 2: Bewaak de bacteriële balans op de huid door de pH-waarde te verlagen

Zoals bij de meeste huidaandoeningen speelt ook bij eczeem de bacteriële balans tussen “goede” en “slechte” bacteriën en andere micro-organismen op de huid een belangrijke rol.

Onze natuurlijke huidbarrière en daarmee het immuunsysteem van onze huid moet zo sterk mogelijk zijn om deze balans te bewaken en ontstekingen te voorkomen.

Een belangrijk aspect van de huidbarrière is de zuurgraad (pH-waarde) van de huid. Deze is op zijn beurt weer van invloed op de bacteriën (huidflora of huidmicrobioom) en de enzymen die de huid gezond moeten houden, maar ook op signaalstoffen die bij ontstekingen en jeuk betrokken zijn.

Huidproblemen zoals rosacea en eczeem gaan vaak gepaard met een verstoorde zuur-base-balans
Het behoud van de normale pH-waarde van de huid is cruciaal om eczeem te onderdrukken

Gezonde huid is zuur: de pH-waarde ligt tussen 4 en 6. De juiste zuurgraad is van cruciaal belang voor een gezonde huidbarrière (zie tip 1) en bescherming tegen micro-organismen.

Het defect in de huidbarrière bij eczeem kan veranderingen in de pH-waarde van de huid veroorzaken. De pH-waarde van de huid bij mensen met atopisch eczeem blijkt vaak verhoogd te zijn. Hierdoor kunnen “slechte” bacteriën de overhand krijgen en de immuunrespons verhevigen.

Het is gebleken dat juist deze stafylokokken in staat zijn om het eczeem te uit te lokken dan wel te verergeren.

Dat zit zo:

De oppervlakte-eiwitten van Staphylococcus aureus verminderen de productie van vrije vetzuren in de opperhuid (zie tip 4). Dit leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de huid (oftewel: de huid gaat meer lekken).

En zo blijft de vicieuze cirkel in stand!

Het behoud van de normale pH-waarde van de huid is dan ook cruciaal om de populatie “slechte” bacteriën zoals stafylokokken te onderdrukken en eczeem succesvol te behandelen. Dit wordt door talloze wetenschappelijke studies bevestigd.

Reverta eczeemcrème bevat melkzuur en verlaagt de zuurgraad naar een gezonde waarde. Dit is cruciaal voor uw eczeem behandeling – zowel voor het verminderen van eczeem als voor het voorkomen van nieuwe opflakkeringen.

Eczeem behandeling tip 3: Probeer probiotica om de balans van uw darmflora te herstellen

Heeft u wel eens gehoord van de “huid-darm-connectie” (Engels: skin-gut axis)?

Deze term wijst op een onmiskenbaar verband tussen de gezondheid van onze darmflora en de gezondheid van onze huid.

De huid-darm-connectie houdt in dat de darmflora met de huid communiceert. Dit geschiedt via complexe interacties met het immuunsysteem om ontstekingen te reguleren.

Naast deze wijze van communicatie kan de darmflora een directer effect op de huid hebben.

Wanneer er sprake is van een verstoorde darmbarrière (de zogenaamde “lekkende darm” of leaky gut) kunnen darmbacteriën en hun stofwisselingsproducten in de bloedbaan terechtkomen, zich ophopen in de huid en het huidmicrobioom verstoren.

Het is opvallend dat aandoeningen van het maag-darmkanaal vaak gepaard gaat met huidproblemen. De darmflora lijkt een sleutelrol te spelen in de ontwikkeling van veel huidaandoeningen die met ontsteking gepaard gaan, zoals eczeem.

Het is duidelijk dat veel omgevingsfactoren, zoals voeding en stress, de darmflora kunnen beïnvloeden. En de darmflora kan weer direct of indirect van invloed zijn op de gezondheid van de huid.

Het gebruik van probiotica-supplementen en de consumptie van probiotische voedingsmiddelen (met oplosbare vezels) lijkt veelbelovend te zijn voor de behandeling van eczeem en andere huidaandoeningen.

Probiotica kunnen helpen om de balans tussen “goede” en “slechte” bacteriën op en in het lichaam weer te herstellen.

Probiotica, of “goede” bacteriën, zijn levende microbiële organismen die van nature in het spijsverteringskanaal voorkomen.

Er wordt aangenomen dat probiotica de groei van “slechte” of mogelijk schadelijke bacteriën onderdrukken, de beschermende barrière van het spijsverteringskanaal versterken en het immuunsysteem beïnvloeden.

Het onderzoek naar de effectiviteit van probiotica bij de behandeling van eczeem staat nog in de kinderschoenen.

Voor een review gepubliceerd in PLoS Medicine in 2018 vonden wetenschappers in 19 studies sterke aanwijzingen dat probiotica wel degelijk kunnen helpen bij het beteugelen van eczeem.

Probiotica zouden kunnen helpen als onderdeel van eczeem behandeling
Probiotica zouden kunnen helpen bij eczeem

Het bleek dat moeders die probiotica nemen tijdens de late zwangerschap en tijdens de borstvoeding, kunnen voorkomen dat hun kinderen eczeem krijgen.

Naast het gebruik van probiotica door moeders, is ook het gebruik van probiotica door zuigelingen en kinderen onderzocht om eczeem te behandelen en te voorkomen. Probiotica zouden bij zuigelingen eczeem helpen voorkomen en de ernst van opflakkeringen verminderen, maar nader onderzoek is nodig.

In één studie bleek toediening van de stam Lactobacillus rhamnosus GG aan pasgeborenen de ontwikkeling van atopisch eczeem ten opzichte van de controlegroep te halveren.

Maar uit een ander onderzoek bleek dat dagelijkse toediening van Lactobacillus rhamnosus GG gedurende de eerste zes levensmaanden bij zuigelingen met een hoog risico op astma en eczeem geen eczeem of astma lijkt te voorkomen op de leeftijd van twee jaar.

Naast de probioticastam Lactobacillus rhamnosus GG zijn ook Lactobacillus fermentum VRI-033 PCC, Lactobacillus reuteri en Bifidobacterium-soorten gebruikt.

Dagelijks gebruik van een hoogwaardig probioticasupplement met 20-100 miljard organismen kan zijn nut bewijzen als onderdeel van uw eczeem behandeling. Zowel tijdens een uitbraak van eczeem, als preventief om toekomstige opflakkeringen te voorkomen.

Probeer het eens een paar maanden uit – op zichzelf of als toevoeging aan uw huidige routine voor de behandeling van eczeem – om te kijken of u er voordeel van heeft.

Raadpleeg een arts voordat u probiotica gaat gebruiken om te bespreken of ze geschikt zijn voor u of uw kind. Kinderen met een afweerstoornis mogen zonder toezicht van een arts geen probiotica gebruiken.

Eczeem behandeling tip 4: vul de essentiële vetzuren aan

Een wat oudere hypothese is dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door een tekort aan essentiële vetzuren (Engels: Essential Fatty Acids, afgekort als EFA).

Mensen met eczeem hebben mogelijk een tekort aan het enzym delta-6 desaturase, dat de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur (GLA) blokkeert. Daarom ligt het voor de hand om EFA’s te gebruiken om GLA aan te vullen.

Tekorten aan essentiële vetzuren (EFA’s) kunnen worden behandeld door het aanbrengen van speciaal geselecteerde natuurlijke oliën die rijk zijn aan EFA’s en gemakkelijk door de huid worden geabsorbeerd.

Reverta eczeemcrème bevat frambooszaadolie
Reverta eczeemcrème bevat frambooszaadolie

Zo bevat Reverta eczeemcrème onder andere rode frambooszaadolie. Deze olie bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren (EFA’s), waaronder linolzuur, alfa-linoleenzuur en oliezuur.

Deze omega-3 en omega-6 vetzuren zijn bewezen effectief bij behandeling van eczeem.

Naast rode frambooszaadolie bevat Reverta eczeemcrème vijf andere natuurlijke oliën die u niet zo snel in concurrerende eczeemcrèmes zult tegenkomen: cranberryzaadolie, moerasbloemzaadolie, shea butter, druivenpitolie en kokosolie.

Kokosolie is een onmisbaar ingrediënt om voor de behandeling van eczeem. De olie hydrateert uitstekend, heeft een verzachtende werking en kan de genezing versnellen. En minstens zo belangrijk: kokosolie heeft een sterke antibacteriële en antimicrobiële werking!

Er zijn ook sterke aanwijzingen voor een brede antibacteriële activiteit van kokosolie tegen andere “slechte” bacteriën.

Tezamen zorgen de zes verschillende, 100% natuurlijke, diep-hydraterende oliën in Reverta eczeemcrème voor een ongekende hydratatie, voeding en verzorging van uw zeer droge huid en een natuurlijke behandeling van eczeem. Dit vertaalt zich in minder jeuk, maar ook in minder schilfers, kloofjes en korstjes.

Eczeem behandeling tip 5: gebruik zoethoutextract

Uitwendig gebruik van zoethoutwortelextract – een belangrijk ingrediënt van drop – kan effectief zijn als onderdeel van een natuurlijke eczeem behandeling (zowel contactdermatitis als atopisch eczeem), zo blijkt uit onderzoek.

Al eeuwenlang wordt de zoethoutwortel gebruikt voor de behandeling van eczeem, alsmede een grote verscheidenheid aan andere ontstekingsziekten en aandoeningen die worden gekenmerkt door ontsteking en jeuk.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat zoethoutextract een effectief middel is voor het verminderen van jeuk, zoals bij dermatitis en atopisch eczeem.

Licochalcone A, een actieve stof in zoethoutwortel, beschermt uw huid tegen vrije radicalen.

Glycyrrhizine, een andere actieve stof in zoethoutwortel, heeft een sterke ontstekingsremmende werking die vergelijkbaar is met cortisonen of corticosteroïden (maar dan zonder de bijwerkingen).

Genoeg redenen voor Reverta om zoethoutwortelextract te gebruiken als een van de natuurlijke ingrediënten in Reverta eczeemcrème.

Eczeem behandeling tip 6: gebruik lavendel

Naast intense jeuk veroorzaakt eczeem vaak angst, depressie, frustratie en slapeloosheid. Het aroma van lavendel kan de slaap bevorderen, wanneer de jeuk vaak het ergst is.

Behandeling van eczeem met essentiële olie van lavendel is een bewezen remedie om veel voorkomende symptomen te verminderen en de droge huid te helpen genezen.

Lavendel is een van de ingrediënten in Reverta eczeemcrème
Reverta eczeemcrème bevat ook lavendelolie

Lavendelolie wordt al honderden jaren gewaardeerd als een natuurlijke remedie tegen huidaandoeningen.

Het heeft antiseptische, antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen.

Lavendelolie verzacht de eczeemgevoelige huid, remt ontstekingen en biedt verlichting van jeuk.

Daarom bevat Reverta eczeemcrème natuurlijke essentiële olie van lavendel om uw door eczeem aangedane huid te kalmeren, verkoelen en hydrateren.

Eczeem behandeling tip 7: gebruik calendula

Calendula (goudsbloem) staat onder plantkundigen bekend als “moeder van de huid”.

Calendula-extract is namelijk een krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer. Bovendien heeft calendula ultiem hydraterende eigenschappen.

Calendula staat erom bekend het genezingsproces van de huid te versnellen. Daarom wordt het al lange tijd gebruikt voor de behandeling van eczeem en andere huidaandoeningen.

Calendula (goudsbloem) helpt bij eczeem
Reverta eczeemcrème bevat onder andere calendula (goudsbloem) om eczeem te verminderen

Calendula kalmeert de eczeemgevoelige huid en maakt deze weer zacht, glad en soepel. Calendula helpt oude littekens vervagen en bestrijdt nieuwe uitbraken van eczeem.

Het extract is rijk aan carotenoïden: krachtige antioxidanten die de uitgedroogde, eczeemgevoelige huid goed kan gebruiken.

Calendula-extract is daarom een belangrijk ingrediënt voor de behandeling van eczeem en ontbreekt dan ook niet in Reverta eczeemcrème. Deze crème bestrijdt de ontstekingen, jeuk en pijn waar eczeem mee gepaard gaat.

Eczeem behandeling tip 8: gebruik gotu kola

Centella Asiatica (ook bekend als Gotu kola en Indiase waternavel) is een meerjarige kruipplant die groeit rond de Indische oceaan.

Centella Asiatica-extract remt ontstekingen en heeft andere weldadige effecten op de door eczeem aangedane huid.

Centella Asiatica bevat namelijk hoge concentraties aan aminozuren, vetzuren, flavonoïden en andere krachtige fytonutriënten.

Hierdoor biedt Centella Asiatica een hele reeks voordelen voor de droge tot extreem droge huid en de behandeling van eczeem: anti-schilfer, anti-irritatie en anti-jeuk.

Centella asiatica of gotu kola helpt bij eczeem
Reverta eczeemcrème met centella asiatica (gotu kola) helpt bij eczeem

Centella Asiatica in Reverta eczeemcrème draagt ook bij aan het versterken van de huidbarrière en het verbeteren van de vochtretentie in de huid. Hierdoor krijgt eczeem minder kans.

Eczeem behandeling tip 9: gebruik een goede, natuurlijke eczeemcrème

Maak serieus werk van hydratatie en voeding van de eczeemgevoelige huid!

Opflakkeringen van eczeem gaan vaak gepaard met een droge en gebarsten huid. Het is daarom essentieel dat u de door eczeem getroffen gebieden ten minste twee keer per dag goed hydrateert.

Het regelmatig hydrateren van de eczeemgevoelige huid met een geschikte crème heeft twee belangrijke voordelen:

 1. Het vermindert (of voorkomt) de droogheid die tot jeuk kan leiden.
 2. Het blokkeert potentieel irriterende stoffen die opflakkeringen kunnen uitlokken of het risico op infectie vergroten.

In een recente reviewstudie vonden onderzoekers dat natuurlijke oliën en vochtinbrengende ingrediënten (moisturizers) in een goede eczeemcrème de volgende voordelen bieden bij de behandeling van eczeem:

 • Ze verlengen de tijd tot opflakkeringen (“flareups”).
 • Ze verminderden het aantal flareups.
 • Ze verminderden de noodzaak voor medicatie op basis van hormonen (corticosteroïden).
eczeem crème

Zijn we er met alleen een goede hydratatie van de uitgedroogde, eczeemgevoelige huid?

Wij vinden van niet.

Reverta eczeemcrème is veel meer dan een diep-hydraterende crème. Naast de unieke combinatie van zes natuurlijke oliën – cranberryzaadolie, rode frambooszaadolie, moerasbloemzaadolie, kokosolie, shea butter en druivenpitolie – bevat de eczeemcrème de onmisbare ingrediënten die we hebben besproken in voorgaande tips:

 • Vier botanische ingrediënten: calendula, centella asiatica (gotu kola), lavendel en zoethout. Deze natuurlijke, medicinale ingrediënten bestrijden de ontsteking, jeuk en brandende pijn die typerend zijn voor eczeem.
 • Vitamine E. Deze krachtige natuurlijke antioxidant versterkt uw natuurlijke huidbarrière en beschermt uw huidcellen tegen beschadiging.
 • Melkzuur. Onmisbaar om de pH-waarde van uw door eczeem aangedane huid te verlagen naar een gezonde waarde en dode huidcellen, “plaques” en rode, ruwe plekken zeer effectief te verwijderen, zonder de onderliggende huidlaag te irriteren.

Smeer de eczeemcrème van Reverta binnen een minuut of twee na het douchen of baden en breng het zo vaak als nodig aan.

Voor een echte opknapbeurt van handen en voeten smeert u de eczeemgevoelige plekken in voor het slapengaan en trekt u dunne katoenen sokken of handschoenen aan. De volgende dag wordt u wakker met een frisse huid.

Eczeem behandeling tip 10: let op uw voeding

Bij de behandeling van eczeem speelt dieet een grote rol.

Vermijd ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoals:

 • Suiker: voedt ongezonde darmbacteriën, bevordert ontstekingen in het hele lichaam en vermindert de immuunfunctie.
 • Gefrituurd voedsel: kan ontstekingen verhogen.
 • Additieven: van sommige hulpstoffen die aan bewerkte voedingsmiddelen worden toegevoegd is bekend dat ze eczeem verergeren.
 • Zuivel: producten zoals kaas en melk zijn voor veel mensen moeilijk te verteren en kunnen ontstekingen bevorderen, vooral bij mensen met auto-immuunziekten.
 • Gluten: het vermijden van gluten kan auto-immuunziekten zoals eczeem verbeteren.
 • Andere potentiële allergenen, zoals schaaldieren, eieren, pinda’s, noten, zaden en sojaproducten.

Door deze voedingsmiddelen en ingrediënten te schrappen, kunt u uw immuunsysteem kalmeren. U zou binnen twee weken een vermindering van de ernst van uw eczeem moeten merken.

Eet juist meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals:

 • Omega-3-rijke voeding: de omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn krachtige ontstekingsremmende verbindingen die ontstekingen in de darmen, gewrichten, hersenen en huid kunnen verminderen. De beste natuurlijke bronnen van omega-3 zijn wild gevangen zalm, sardines en visolie.
 • Pompoenzaad of chiazaad. Deze zaden leveren zink, een mineraal dat essentieel is voor wondgenezing en de stofwisseling van vetzuren.
 • Probiotica-rijke voedingsmiddelen. Probiotica zijn levende bacterieculturen die het darmslijmvlies versterken en de bloedbaan beschermen tegen ontstekingsremmers. Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt en kefir kunnen de darm- en immuungezondheid ondersteunen, waardoor een van de oorzaken van eczeem wordt bestreden. Zie ook tip 3.
 • Vezelrijke voeding. Constipatie (ook wel verstopping of obstipatie genoemd) kan ertoe leiden dat het lichaam op zoek gaat naar andere manieren om gifstoffen te verdrijven. De huid kan een van de wegen worden waarlangs gifstoffen worden verdreven. Streef naar ten minste 30 gram vezels per dag uit groenten, fruit, noten, zaden en granen voor een goede stoelgang. Vezelrijke groenten zijn bijvoorbeeld artisjokken, rauwe knoflook, broccoli, bloemkool en bladgroenten. Deze voeden gezonde darmbacteriën en verminderen darmontsteking.
 • Vitamine A-rijke voeding. Verhoog uw inname van oranje en geel gekleurde groenten zoals wortelen. Deze bevatten veel vitamine A en zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid.
 • Vitamine D-rijke voeding voor zijn ontstekingsremmende kwaliteiten. Denk hierbij aan sardines, zalm, levertraan en omega-3 eieren, die niet alleen vitamine D bevatten, maar ook rijk zijn aan ontstekingsremmende omega-3 vetzuren.
 • Kurkuma. Deze specerij helpt bij het verminderen van ontstekingen bij veel huidaandoeningen, waaronder eczeem. Curcumine in kurkuma (geelwortel) werkt als een antioxidant die de huid beschermt en versnelt de wondgenezing. Als u van Indiaas eten houdt, dan heeft u geluk: curry bestaat voor een groot deel uit kurkuma. Probeer elke dag minstens één theelepel kurkuma te gebruiken in uw gerechten. Kurkuma wordt beter opgenomen in aanwezigheid van zwarte peper.
 • Collageen: echte bouillon getrokken van botten (bottenbouillon, Engels: bone broth) is rijk aan collageen. Dit type eiwit kan de huidmatrix versterken en beschadigde huidcellen verjongen. Collageen is ook noodzakelijk voor het gezond houden van de darmwand. Behalve bouillon kan een collageensupplement goede diensten bewijzen.

(Tekst gaat verder na de foto.)

Eczeem op handen vraagt om de best mogelijke behandeling van eczeem
Eczeem komt bij volwassenen vaak voor op de handen

Eczeem behandeling tip 11: vul uw voeding aan met supplementen

We weten nu dat voor een gezonde, eczeemvrije huid een evenwichtig, ontstekingsremmend voedingspatroon met voldoende vitamines en mineralen van groot belang is.

Soms kan het verstandig zijn om uw dieet aan te vullen met voedingssupplementen.

Dit zijn de belangrijkste voedingssupplementen die kunnen helpen bij de behandeling van eczeem:

 • Een probioticum van goede kwaliteit met de stam Lactobacillus rhamnosus om uw immuunsysteem weer in evenwicht te brengen. (Zie tip 3.)
 • Kurkuma met piperine (het voornaamste bestanddeel van peper dat ervoor zorgt dat de kurkuma beter wordt opgenomen).
 • Visolie bevat essentiële Omega 3’s om de huid van binnenuit te hydrateren.
 • Zink bevordert de genezing van de huid en helpt de jeuk te verminderen.
 • Vitamine C is een natuurlijke anti-histamine om de allergische reactie van uw lichaam te verminderen.
 • Vitamine D. Tijdens de winter wordt uw huid wellicht te weinig aan zonlicht blootgesteld (zie tip 12). Dat is jammer, want een tekort aan vitamine D3 kan het immuunsysteem aantasten en het risico op eczeem verhogen, zo wijst onderzoek uit. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Gelukkig kunt u nog steeds het risico op eczeem verminderen door vitamine D te slikken. Het dagelijks innemen van 2.000-5.000 IE vitamine D3 kan het natuurlijke vermogen van de huid ondersteunen om ontstekingen en eczeem te bestrijden.
 • Vitamine E (400 IE per dag) kan het genezingsproces van eczeem versnellen door de zwelling en ontsteking in de huid te verminderen. Bovendien kan het uitwendig aanbrengen van vitamine E helpen de jeuk te verlichten en littekenvorming te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Daarom is vitamine E een van de ingrediënten van Reverta eczeemcrème.

Eczeem behandeling tip 12: stel de huid gedoseerd bloot aan de zon

Ook de zon speelt een rol bij de behandeling van eczeem. Het is namelijk bewezen dat blootstelling van de eczeemgevoelige huid aan de zon ontstekingen kalmeert en jeuk vermindert.

Regelmatige, kortdurende blootstelling van de eczeemgevoelige huid aan de zon kalmeert ontstekingen en vermindert jeuk

Licht uit het UVB-spectrum helpt de huid bacteriën te bestrijden, stimuleert de productie van vitamine D, en kan helpen opflakkeringen van eczeem te voorkomen.

Slechts 10-15 minuten zonlicht per dag kan al voldoende zijn om de symptomen van eczeem te verminderen en de genezing te versnellen.

Een recente studie toonde aan dat driekwart van de patiënten hun symptomen van eczeem volledig kwijt waren tijdens de zonnige zomermaanden.

Eczeem behandeling tip 13: Weersta de drang om te krabben

Krabben bij een droge, geïrriteerde huid? Een heel natuurlijke reactie. Maar funest voor uw eczeem. Het gaat van kwaad tot erger. Van de regen in de drup.

Trek ’s nachts een paar katoenen handschoenen aan zodat u zichzelf niet per ongeluk krabt terwijl u ligt te slapen. Klinkt misschien vreemd, maar het werkt wel.

Weersta de drang om te krabben bij eczeem en zorg voor een goede eczeem behandeling
Weersta de drang om te krabben bij eczeem. Anders blijft u gevangen in de oneindige 'jeuk-krab-jeuk-cyclus'

Eczeem behandeling tip 14: Probeer hooikoortstabletten (antihistamine) zonder recept

Hooikoortstabletten die u gewoon bij de drogist kunt kopen werken niet alleen tegen hooikoorts, maar kunnen ook jeuk verlichten.

Cetirizine is sinds 1987 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Hooikoortstablet Cetirizine, Allergietablet cetirizine, Prevalin Allerstop, Reactine en Zyrtec en als het merkloze Cetirizine in tabletten en in drank.

Loratadine is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Allerfre, Claritine, Hooikoortstablet loratadine en als het merkloze Loratadine. Het is te verkrijgen in tabletten en drank.

Eczeem behandeling tip 15: Vermijd drastische temperatuursveranderingen

Lopen van een warme kamer naar een koele kamer kan een opflakkering van eczeem veroorzaken. Probeer uw huis daarom op een comfortabele, constante temperatuur te houden.

Eczeem behandeling tip 16: Gebruik een luchtbevochtiger

Droge binnenlucht kan de huid nog meer uitdrogen, vooral in de winter.

Gebruik daarom een luchtbevochtiger om vocht aan de lucht toevoegen en u te helpen u comfortabeler te voelen.

Zet er een in elke kamer waar u veel tijd doorbrengt, zoals uw slaapkamer, kantoor of woonkamer.

Eczeem behandeling tip 17: vermijd lang en heet douchen

Heet water droogt de huid uit en verergert de symptomen van eczeem. Neem in plaats daarvan een korte, lauwe douche. Gebruik milde, parfumvrije zeep of een zeepvrije douchegel en vermijd bubbelbaden.

Tip: check de labels! De meeste douchegels en gezichtsreinigers die overal verkrijgbaar zijn bevatten namelijk sulfaten, zoals “sodium lauryl sulfate” (SLS) of “sodium laureth sulfate” (SLES).

Sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate zijn krachtige en goedkope reinigingsmiddelen die veel schuim produceren. Daarom worden ze veel gebruikt in onder andere shampoos, douchegels en gezichtsreinigers.

Een groot nadeel is echter dat ze heel zuur zijn en daardoor de huid flink kunnen irriteren. Bovendien drogen ze de huid uit en kunnen uw huid (en uw gezondheid) op lange termijn schade toebrengen.

Controleer daarom de ingrediënten in shampoos, handzepen, douchegels, gezichtsreinigers en vochtinbrengende crèmes.

Gooi alles weg waar SLS en/of SLES (Sodium Laureth/Lauryl Sulfate) in zit!

Reverta gebruikt nooit SLES en SLS, ook niet in haar milde gezichtsreiniger

Als u klaar bent met douchen, droog uw huid dan voorzichtig af – deppen, niet wrijven – totdat deze gedeeltelijk droog is. Breng dan binnen drie minuten Reverta eczeemcrème aan als vast onderdeel van uw routine voor de behandeling van eczeem.

Eczeem behandeling tip 18: neem een bad met dode zeezout

Een lang, heet bad kan voor veel mensen hun eczeem verergeren. Toch kunnen (lauwwarme) baden met dode zeezout en magnesium helpen bij de behandeling van eczeem.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Eczeem behandeling door een bad met dode zeezout te nemen
Geniet van een bad - niet te heet en niet te lang - met dode zeezout of colloïdaal havermout. Uw eczeemgevoelige huid knapt ervan op

De Dode Zee staat bekend om haar helende krachten. Het is aangetoond dat een bad met dode zeezout de hydratatie van de huid verbetert, ontstekingen vermindert en de roodheid van de huid verlicht.

Bij wijze van proef hebben mensen met atopisch eczeem zich enkele weken lang dagelijks met Dode Zeewater gewassen. Symptomen van droogte, roodheid, zwelling en schilferen waren al na een week aanzienlijk verbeterd.

Samenstelling dode zeezout (naast wat calcium en zwavel):

 • 31%-35% magnesiumchloride,
 • 20-28% kalium,
 • 3 – 8% natrium.

Recept  voor een bad met dode zeezout: 2 kopjes dode zeezout, of:
– 1-2 kopjes Epsomzout (magnesiumsulfaat, ook wel bitterzout genoemd) of magnesiumvlokken,
– 1/2 kopje Himalaya zout,
– 10-15 druppels essentiële olie naar keuze (bijvoorbeeld rustgevende lavendel).

Eczeem behandeling tip 19: Neem een bad met colloïdaal havermout

Havermout wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van eczeem en andere huidproblemen. Onderzoek wijst uit dat havermout de huid kan beschermen en verlichting beidt bij huidirritatie, roodheid, branderigheid en jeuk.

Colloïdaal havermout is het poeder dat ontstaat na het vermalen en verwerken van de hele haverkorrels. Het bevat natuurlijke verzachtende stoffen die de rode, ontstoken huid kalmeren en onaangename irritatie verlichten. Het fijngemalen poeder kunt u gemakkelijk in een warm bad strooien.

Laat het 10-15 minuten intrekken om er het meeste profijt van te hebben. Dep de huid daarna voorzichtig droog met een handdoek en breng daarna Reverta eczeemcrème aan.

Eczeem behandeling tip 20: Draag luchtige, huidvriendelijke kleding

Warmte en zweet kunnen gemakkelijk jeuk veroorzaken én verergeren. Te strakke, knellende of trekkende kleding kan ondraaglijk worden als de huid al jeukt of pijn doet.

Draag dus losse, ademende kleding als het warm of vochtig weer is. Het is belangrijk dat uw huid kan ademen. Luchtig katoen is uw vriend! Dit natuurlijke materiaal voelt zacht aan op de eczeemgevoelige huid.

En in de winter? Draag dan meerdere, makkelijk te verwijderen lagen, zodat u het niet te warm of benauwd krijgt.

Vermijd stoffen die ruw of kriebelig zijn, zoals wol. Het kan tegen de huid schuren en jeuk veroorzaken. Als u graag wollen kleding draagt om u warm te houden in de winter, bescherm uw huid dan met een onderlaag zoals een katoenen shirt met lange mouwen.

Eczeem behandeling tip 21: Houd het hoofd koel… (en uw lichaam ook)

Wanneer uw jeuk uit de hand loopt, leg dan een koud kompres direct op uw huid.

Als uw eczeem ernstig is, kunt u – nadat u Reverta eczeemcrème hebt gesmeerd – een nat kompres maken door een gaasje of een stuk zachte kleding, zoals een T-shirt of een paar sokken, in (lauw)warm – niet heet (!) – water te laten weken.

Natte wikkels helpen uw huid actieve ingrediënten en vocht op te nemen. Zij verlichten ook de jeuk en de pijn. Als ze eenmaal droog zijn, moet u ze weer nat maken of verwijderen.

Eczeem behandeling tip 22: haal de bezem door uw huishouden

Houd uw huis goed schoon. Allergenen zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, pollen en schimmels zetten uw immuunsysteem op scherp, waardoor uw eczeem kan opvlammen.

Houd u huis goed schoon en vermijd geparfumeerde middelen om eczeem op handen of andere plekken te verminderen

Vermijd geparfumeerde wasmiddelen. Het parfum in veel wasmiddelen en wasverzachters kan de huid irriteren. U kunt beter milde producten zonder parfum gebruiken.

Was nieuwe kleren altijd voordat u ze voor het eerst aantrekt. Zo raakt u overtollige kleurstoffen en chemicaliën kwijt die de huid kunnen irriteren.

Eczeem behandeling tip 23: Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging ontstekingen vermindert en het immuunsysteem een boost geeft.

Of u nu een beginner bent of een doorgewinterde pro, probeer regelmatig te bewegen en matig-intensief te sporten.

Eczeem behandeling tip 24: Neem ontspanning serieus

Ook al wordt u gek van uw eczeem: probeer kalm te blijven!

Angst en stress zorgen vaak voor nog meer gejeuk en gekrab. Ongecontroleerde spanning zorgt ervoor dat het lichaam te veel cortisol aanmaakt. Dit “stresshormoon” kan uw immuunsysteem onderdrukken en ervoor zorgen dat uw huid ontstoken raakt.

Zoek dus naar manieren om uw geest – en daarmee uw huid – te kalmeren. Praat met vrienden, probeer een yogales, of leer mediteren. Een geliefde vragen om u even te masseren met een vochtinbrengende crème zoals Reverta eczeemcrème kan ook helpen.

Eczeem behandeling tip 25: Zorg voor voldoende slaap

Studies tonen aan dat slaapgebrek het “ontstekingsvuur” aanwakkert, waardoor eczeem en andere aandoeningen verergeren. Dat is een van de vele redenen waarom we elke nacht moeten streven naar 7-8 uur ononderbroken slaap van goede kwaliteit.

Eczeem behandeling bonustip: Vermijd huidverzorging met parfum en parabenen

De opperhuid vormt de huidbarrière met als bescherming een laag van zogenaamde hydrolipiden. Deze bestaat uit water en vetten (lipiden). Bij huidirritatie raakt de huidbarrière – die een natuurlijke bescherming vormt tegen irritaties, zoals we eerder zagen – beschadigd.

Er ontsnapt dan water uit de huid, waardoor er droogheid en jeuk ontstaan.

Een verzwakte huidbarrière kan het lichaam minder goed beschermen tegen het binnendringen van irriterende stoffen, zodat er nog meer irritatie en jeuk ontstaat. Een vicieuze cirkel dus!

Veelgebruikte ingrediënten in huidverzorgingsproducten als parfum en parabenen (conserveringsmiddelen) staan erom bekend is dat ze de huid kunnen irriteren. Ze kunnen echter ook de huidbarrière verder beschadigen. En daarmee dus ook andere onderdelen van uw eczeem behandeling teniet doen.

Daarom kiest Reverta er bewust voor deze ingrediënten niet te gebruiken in haar eczeemcrème en andere huidverzorgingsproducten.

Aanbevolen product

Ondersteunende producten bij eczeem

Bekijk ons hele dossier: Eczeem

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0