Eczeem oorzaak 6: Tekort aan voedingsstoffen in onze voeding en op de huid
Eczeem en voeding

Eczeem en voeding

Eczeem en voeding 713 471 Paul

We weten allemaal dat gezonde voeding van groot belang is voor een goed werkend immuunsysteem en een goede gezondheid.

Daarom vragen veel mensen zich af in hoeverre er een verband is tussen eczeem en voeding.

En wat blijkt: een tekort aan enkele specifieke voedingsstoffen wordt inderdaad in verband gebracht met eczeem en andere ontstekingsaandoeningen van de huid!

Dit artikel gaat dieper in op een van de elf oorzaken van eczeem, zoals beschreven in ons hoofdartikel: Eczeem: oorzaak eindelijk duidelijk? Alle 11 echte oorzaken van eczeem op een rij.

Eczeem en voeding
Eczeem wordt in verband gebracht met een tekort aan specifieke vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en andere voedingsstoffen

Eczeem en voeding (1): Vitamines en mineralen

Wij hebben de eventuele relaties tussen eczeem en voeding uitgebreid bestudeerd.

Talrijke studies hebben aangetoond dat vitamine D-tekorten vaker voorkomen bij mensen met eczeem en dat het nemen van een vitamine D-supplement de symptomen van eczeem kan helpen verminderen.

Ook vitamine A is belangrijk voor een optimale immuunfunctie. Bovendien speelt deze vitamine een grote rol bij het herstel en de vernieuwing van huidcellen. Een tekort aan vitamine A kan de oorzaak zijn van de ontwikkeling van eczeem en andere huidproblemen.

Veel mensen krijgen te weinig zink binnen. Een tekort aan zink leidt tot een heel scala aan problemen, waaronder verminderde immuunfunctie, wondgenezing, spijsvertering, bloedsuikerregulering en schildklierfunctie. Bovendien kan een tekort aan zink leiden tot allergieën en huidaandoeningen, waaronder rosacea en eczeem.

Eczeem en voeding (2): Essentiële vetzuren

Meer dan 2000 wetenschappelijke studies hebben een hele reeks aandoeningen aangetoond die verband houden met een tekort aan omega 3-vetzuren, waarvan sommige in verband staan met een teveel aan omega 6-vetzuren. Een van die aandoeningen is eczeem.

Toch kunnen ook de essentiële vetzuren in omega 6 – als aanvulling op die in omega 3 – heilzaam zijn voor eczeem en vrijwel elke andere chronische huidaandoening.

Zo speelt het ontstekingsremmende gammalinoleenzuur (GLA) een grote rol bij het bestrijden van eczeem (en andere inflammatoire huidziekten zoals rosacea). Niet alleen door ontstekingen te remmen, maar ook door de opname van voedingsstoffen in de huidcellen te reguleren.

GLA wordt normaal gesproken in het lichaam uit het essentiële omega 6-vetzuur linolzuur gevormd. Sommige mensen kunnen onvoldoende linolzuur omzetten in GLA en zijn aangewezen op supplementen met teunisbloem- of borage-olie.

Vul tekorten bij eczeem aan met voeding, maar ook via huidverzorging

Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen via (liefst) onbewerkte en gevarieerde voeding binnen te krijgen.

Maar vaak is dat niet voldoende als je eczeem actief wilt terugdringen. Als aanvulling op gezonde voeding is het cruciaal om de benodigde voedingsstoffen ook rechtstreeks via de huid toe te dienen.

De eczeemcrème van Reverta bevat geen cortisonen of andere hormonen, noch parabenen, maar wel een heel scala aan voedingsstoffen die de eczeemgevoelige huid goed kan gebruiken.

Zo bevat Reverta eczeemcrème kostbare cranberryzaadolie. Deze olie is uniek! Het is namelijk de enige olie waarin de essentiële vetzuren Omega 3, 6 en 9 precies in de juiste natuurlijke (lees: perfect uitgebalanceerde) verhoudingen voorkomen.

Een ander opvallend ingrediënt in deze eczeemcrème is rode frambooszaadolie. Deze waardevolle olie bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren (EFA’s), waaronder linolzuur, alfa-linoleenzuur en oliezuur. Deze omega-3 en omega-6 vetzuren zijn bewezen effectief tegen eczeem.

Bovendien bevat Reverta eczeemcrème shea butter of karitéboter. Deze plantaardige boter is rijk aan huididentieke vetzuren, vitamines en andere voedingsstoffen die oorzaken en symptomen van eczeem bestrijden:

  • Vitamine A: belangrijk voor de aanmaak van gezonde huidcellen.
  • Vitamine E: helpt de droge, eczeemgevoelige huid goed gehydrateerd te houden en versnelt het genezingsproces van jeukende en bloedende wonden veroorzaakt door overmatig krabben.
  • Stearinezuur, oliezuur, palmitinezuur, linolzuur: sheaboter heeft een gehalte van 7-12% ‘onverzeepbare’ bestanddelen, waardoor het een uitstekende moisturizer is voor droge, jeukende en schilferige eczeem. Deze voedende vetten vormen ook een beschermende barrière over de eczeemgevoelige huid. Deze natuurlijke barrière houdt huidirriterende micro-organismen weg die eczeem zouden kunnen verergeren en nieuwe uitbraken kunnen veroorzaken.
  • Esters van kaneelzuur: ontstekingsremmende stoffen die ontstekingen en jeuk helpen verminderen en de geïrriteerde huid kalmeren.

Aanbevolen product

Bekijk ons hele dossier: Eczeem

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0