15 fabels over cellulite en striae... ontkracht door de naakte feiten (update)

15 fabels over cellulite en striae… ontkracht door de naakte feiten (update)

15 fabels over cellulite en striae… ontkracht door de naakte feiten (update) 1024 641 Paul

Wist u dat zo’n 80 tot 90% van alle Europese vrouwen lijdt aan cellulite en striae?

Gek genoeg denken de meeste vrouwen dat ze de vervelende sinaasappelhuid en striemen aan zichzelf te wijten hebben. En dat ze hun cellulite en striae kunnen verminderen door op dieet te gaan, liters water te drinken en flink te gaan sporten.

Ze hebben het mis.

In dit overzichtsartikel ontkracht ik de 15 meest gehoorde fabels over cellulite (of cellulitis, in de volksmond) en striae (striemen) en presenteer ik de harde feiten.


Cellulite, ook wel bekend als “sinaasappelhuid”, is een aandoening waarbij de huid een hobbelig uiterlijk heeft door vetophopingen onder de huid. Het komt vaak voor op de billen, dijen en heupen.

Striae, ook wel bekend als “striae distensae”, “zwangerschapsstriemen” of gewoon striemen, zijn lijnvormige littekens op de huid die ontstaan als gevolg van het uitrekken van de huid, zoals tijdens zwangerschap, snelle groei in de puberteit of gewichtstoename. Striae komen vaak voor op de buik, billen, dijen, borsten en andere delen van het lichaam.

In dit artikel zal ik de 15 meest gehoorde fabels over cellulite en striae ontkrachten door er de naakte feiten tegenover te zetten. Hier gaan we.

Fabel 1: “Cellulite is een ziekte”

Feit: cellulite is geen ziekte, maar een verkleving van onderhuids bindweefsel waardoor vetweefsel opzwelt en door de huid heen zichtbaar wordt.

Dit in tegenstelling tot cellulitis, een ziekte gekenmerkt door een bacteriële infectie van de huid en de onderhuidse weefsels.

De overeenkomst tussen cellulite en cellulitis is dat de huid bobbels en kuiltjes vertoont. Het verschil is dat de huid bij cellulitis rood, warm en pijnlijk is, en bij cellulite eerder koud aanvoelt.

Bovendien gaat cellulitis – in tegenstelling tot cellulite – vaak gepaard gaat met koorts, en soms met koude rillingen, transpiratie en opgezwollen lymfeklieren.

Cellulite en striae worden niet veroorzaakt door een bacteriële infectie, maar door een combinatie van elf verschillende factoren.

Benieuwd wat de 11 oorzaken van cellulite en striae zijn? Hou dit blog in de gaten, want binnenkort publiceren we daar een apart artikel over.

Cellulite of cellulitis in de volksmond: kuiltjes en bobbels

In het vervolg en in overige publicaties gebruiken we af en toe “cellulitis” als synoniem voor cellulite, aangezien veel mensen het woord cellulitis als zodanig gebruiken.

Fabel 2: “Cellulite is erfelijk”

Feit: genetische aanleg voor cellulite en striae speelt weliswaar een rol, maar je kunt deze huidaandoening ook krijgen als deze niet in je genen zit.

Zo zijn er gevallen van bekend van tweelingen waarbij de ene zus wel cellulite heeft en de ander niet. Ook zie je vaak dochters die te kampen hebben met cellulite terwijl hun moeders nergens last van hebben.

Benieuwd waarom? Lees dan hier meer.

Fabel 3: “Alleen oudere vrouwen krijgen cellulite”

Feit: Cellulite kan zich al in de puberteit manifesteren. Dit maakt cellulite een probleem waar miljoenen vrouwen van alle leeftijden mee worstelen.

Wel is het zo dat de kans om cellulite te krijgen toeneemt met het verstrijken van de jaren. Bovendien wordt cellulite steeds zichtbaarder naarmate je ouder wordt.

Dit komt doordat je collageen- en elastinevezels na je 30ste langzaam steeds zwakker en minder elastisch worden. Hierdoor krijgen vetophopingen steeds meer kans om de steeds dunner wordende huid omhoog te drukken.

Door slappere, minder elastische bindweefsels in combinatie met een dunner wordende huid krijgen vetophopingen steeds meer kans om de huid omhoog te drukken.

Ook nemen de vetophopingen vlak onder de huid vaak in grootte toe met het klimmen der jaren. Ons westerse dieet, gebrek aan lichaamsbeweging en hormonale veranderingen spelen hierbij een rol.

Fabel 4: “Mannen kunnen geen cellulite krijgen”

Feit: Zo’n 5% tot 10% van de mannen heeft wel degelijk last van cellulite en striae.

Wel is het opvallend dat cellulite bij mannen veel minder voorkomt dan bij vrouwen.

Dat zit zo:

Bij mannen vormen de collageenvezels een soort “gaashekwerk” van zowel verticale als horizontale vezels die kruiselings met elkaar verbonden zijn.

Dit rasterpatroon maakt de mannenhuid stevig en elastisch en houdt onderhuids vet meestal goed in bedwang. Bovendien hebben mannen van nature minder onderhuids vet als gevolg van het mannelijke hormoon testosteron.

Bij vrouwen daarentegen zijn de collageenvezels verticaal geordend als een soort “spijlenhekwerk”. Als de vetcellen in omvang toenemen, dan kunnen ze niet anders dan door de spijlen naar buiten groeien.

Fabel 5: “Alleen als je te dik bent, krijg je cellulite”

Feit: ook slanke vrouwen hebben vaak last van cellulite. Sterker nog: 90% van alle vrouwen heeft te kampen heeft met cellulite. En de meeste mannen met overgewicht ontwikkelen juist geen cellulite.

Cellulite ontstaat wanneer vetcellen zich ophopen onder de huid en bindweefselvezels uitrekken en verzwakken. Dit resulteert in de kenmerkende ‘sinaasappelhuid’. Het extra vetweefsel bij overgewicht kan leiden tot meer druk op de bindweefselvezels. Daarom komt cellulite vaak voor bij mensen met overgewicht of obesitas.

Toch is het niet per se de hoeveelheid vet, maar vooral de structuur van het onderhuidse vet en bindweefsel dat de vorming van cellulite in de hand werkt. Hoe meer die uittrekt, hoe meer de cellulite zichtbaar wordt.

Hoewel uitpuilende vetafzettingen cellulite veroorzaken, moeten we toch concluderen dat cellulite vrouwen treft met alle mogelijke lichaamsvormen: van tenger tot stevig gebouwd, van dun tot dik.

Striae of huidstriemen, daarentegen, zijn eerder gerelateerd aan snelle veranderingen in gewicht. Snelle uitrekking van de huid, zoals tijdens zwangerschap of bij snelle gewichtstoename, kan leiden tot het ontstaan van striae. Als iemand snel aankomt of afvalt, kan de huid niet altijd bijhouden en kan het uitrekken, waardoor striae kunnen ontstaan.

Fabel 6: “Je kunt van je cellulite afkomen door veel aan lichaamsbeweging te doen en fanatiek te gaan sporten”

Feit: Cellulite bestaat uit zakjes uitpuilend vet. Het is onmogelijk om met sporten specifiek dit lokale, uitpuilende vet te verbranden.

Sterker nog: sporten zou de cellulite juist erger kunnen maken. Dit komt doordat de bindweefselbanden waartussen het vet is ingeklemd door het vele sporten extra aangespannen worden. Hierdoor wordt het ingeklemde vet meer omhooggeduwd.

Misschien daalt je lichaamsvetpercentage flink na vele maanden intensief sporten. Maar zelfs dan is de kans groot dat sommige plaatselijke vetophopingen hardnekkig standhouden. Het slechte nieuws is dat dit nu juist de vetophopingen zijn die cellulite veroorzaken.

In tegenstelling tot sporten is het natuurlijke aminozuur L-Carnitine wél in staat de plaatselijke vetverbranding onder de huid te stimuleren. Bovendien zorgt L-Carnitine voor het krimpen van de vetopslagcellen onder de huid, zodat ze minder vet kunnen bevatten.

L-Carnitine is een belangrijk ingrediënt van Reverta Cellulite cream.

Vanwege de gelijkenis met de bobbeltjes en putjes van een sinaasappelschil wordt cellulite ook wel “sinaasappelhuid” genoemd

Fabel 7: “Cardiotraining is de beste manier om cellulite tegen te gaan”

Feit: weliswaar kan cardiotraining je helpen om op een gezond gewicht te blijven, maar met cardiotraining zal je nooit plaatselijk vet kunnen verbranden.

De enige sport die de door cellulite aangedane huid strakker kan maken, is intensieve krachttraining.

Met krachttraining kweek je sterkere, strakkere spieren. Hoe meer spiermassa je hebt onder je cellulitis en striae, hoe gladder het aangedane gebied eruit ziet.

Fabel 8: “Je kunt van cellulite afkomen door een streng dieet te volgen”

Feit: Zelfs het allerbeste voedingspatroon kan er niet voor zorgen dat cellulite verdwijnt.

Want:

Daarom is het bij cellulite belangrijk om de essentiële voedingsstoffen die de huid en onderliggend bindweefsel nodig hebben ook lokaal via de huid “toe te dienen” – bijvoorbeeld door het inmasseren van Reverta cellulitiscrème.

Daarnaast is het zinvol om zoveel mogelijk onbewerkte, evenwichtige voeding te eten. Dit zijn onze vijf “dieetregels” om cellulite en striae te minimaliseren:

  1. Vermijd junkfood en ander bewerkt, ongezond voedsel met veel suiker, transvetten en kunstmatige geur- en smaakstoffen om ontsteking (een van de oorzaken van cellulite) tegen te gaan.
  2. Consumeer voldoende aminozuren, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen om de lichaamseigen productie van collageen te maximaliseren.
  3. Zorg voor de inname van voldoende essentiële vetzuren – o.a. in vette vis, noten en zaden – om de integriteit van huid- en bindweefselcellen te versterken.
  4. Beperk de inname van gifstoffen – een van de andere oorzaken van cellulite – die een zware last vormen voor je lymfesysteem en cellulite in de hand werken. Probeer daarom te stoppen met roken en wees matig met alcohol.
  5. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende gehydrateerd blijft en gifstoffen adequaat kan afvoeren door veel groente en fruit te eten en de hele dag door genoeg water te drinken.

Fabel 9: “Hoe meer water je drinkt, hoe beter voor je cellulite”

Feit: Excessieve waterinname kan er juist voor zorgen dat de huid gaat opzwellen, waardoor cellulitis verergert.

Bepaalde plekken van je lichaam kunnen namelijk opgezwollen raken door het vasthouden van overtollig vocht (waterretentie) omdat het water de uitgedroogde cellen niet bereikt.

Waterretentie en zwellingen worden vaak veroorzaakt door voedselintoleranties en voedselallergieën, een tekort aan voedingsstoffen en verstoringen van de hormoonhuishouding.

Als het lichaam water vasthoudt in bepaalde gebieden – bijvoorbeeld rond de buik – dan is het lichaam vaak uitgedroogd in andere gebieden, met name aan de uiteinden, bijvoorbeeld in de benen.

Wie last heeft van waterretentie, kan nog zoveel water drinken, maar helaas: het water zal de uitgedroogde huidcellen niet bereiken.

Daarom is het van het grootste belang de door cellulite aangedane huid ook van buitenaf goed te hydrateren met een goede crème tegen cellulite.

Fabel 10: “Zonnebaden vermindert cellulite”

Feit: Ook al heb je een gezond bruin kleurtje, de cellulite blijft helaas altijd zichtbaar. Bovendien is het effect van een bruin kleurtje slechts tijdelijk.

Sterker nog:

UV-straling vermindert de sterkte en de rekbaarheid van de huid. Dat verklaart dat mensen die veel zonnebaden ook meer last hebben van rimpels op hun gezicht en cellulite en striae op hun lichaam.

Bescherm jezelf dus goed tegen de zon als je je cellulite onder bedwang wilt houden.

Fabel 11: “De kleren en schoenen die je draagt hebben invloed op cellulite”

Feit: Cellulite heeft veel verschillende oorzaken, maar het soort kleding of schoenen dat je draagt is daar niet een van. En ook geen oplossing.

Dankzij hun meedogenloze strakke pasvorm maken sommige kledingstukken, zoals strakke sportkleding en leggings, je cellulite alleen maar zichtbaarder.

Speciale “anti-cellulite-schoenen” zien er niet alleen belachelijk uit, maar maken het lopen ook onnodig zwaar.

Fabel 12: “Massages, borstelen en kneden van de huid zijn effectief tegen cellulite”

Feit: Hoewel regelmatige massage van de huid kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren, gifstoffen af te voeren en de huid wat strakker te maken, zijn de effecten altijd maar tijdelijk.

Het borstelen van de huid kan leiden tot kortstondige zwelling van de aangedane huid.  Hierdoor worden weliswaar onregelmatigheden tijdelijk gemaskeerd, maar problemen onder het huidoppervlak niet structureel aangepakt.

Endermologie is een techniek waarbij een apparaat met ronddraaiende rollen de huid stevig kneedt. Tot nu toe is er weinig bewijs voor enige effectiviteit van deze aanpak. Waarschijnlijk maakt endermologie cellulite slechts tijdelijk minder zichtbaar is door een zwelling van de huid te veroorzaken.

Om cellulite langdurig onder controle te houden, zou je een maandelijks onderhoudsprogramma nodig hebben à raison de € 300,- tot € 500,- per maand!

“Dry skin brushing” of scrubben tegen cellulite hoeft niet meer! Reverta Cellulite Cream helpt dode huidcellen verwijderen en stimuleert celvernieuwing

Fabel 13: “Liposuctie is een effectieve behandeling tegen cellulite”

Feit: Het is wetenschappelijk aangetoond dat liposuctie cellulite alleen maar erger maakt.

Het lijkt een logische redenering: met liposuctie wordt plaatselijk vet weggezogen, dus liposuctie helpt ook tegen cellulite.

Liposuctie kan echter alleen het dieperliggende vet verwijderen. Liposuctie kan nooit de onderhuidse vetophopingen wegnemen die cellulite veroorzaken.

Het wegzuigen van dieperliggend vet kan de vetverdeling zodanig veranderen dat de huid er nog onregelmatiger gaat uitzien. Het resultaat? Je cellulite wordt alleen maar zichtbaarder!

Fabel 14: “Dure medische behandelingen zijn de enige manier om van cellulite af te komen”

Feit: De meeste klinische behandelingen zijn erg duur, werken maar tijdelijk en kennen vervelende bijwerkingen.

Zo kent Subcision – een behandeling waarbij een naald in de huid wordt gestoken en heen en weer wordt bewogen – pijn, blauwe en donkere plekken en huidplooien als “bijwerkingen”, terwijl mesotherapie – injecties bedoeld om onderhuids vet op te lossen – aanzienlijke ontsteking van het vetweefsel veroorzaakt.

Ironisch genoeg is ontsteking juist een van de factoren die cellulite veroorzaakt én in stand houdt!

En hoe zit het dan met de nieuwe laserbehandeling genaamd Cellulaze, nog even afgezien van de exorbitante prijs?

Net als bij elke chirurgische behandeling kunnen er infecties ontstaan. Andere bijwerkingen zijn het ontstaan van blauwe plekken, zichtbare bloedvaatjes en pijn.

Smeren tegen cellulite is alleen zinvol als u een goede cellulitiscrème gebruikt

Fabel 15: “Goedkope crèmes van de drogist zijn een probaat middel tegen cellulite en striae”

Feit: De meeste crèmes werken doodeenvoudig niet, omdat ze het verkeerde probleem proberen op te lossen, of omdat ze zich uitsluitend richten op één probleem.

Als goedkope crèmes echt zouden werken, dan zouden we veel minder vrouwen met cellulite en striae op het strand zien.

Sommige crèmes proberen uitsluitend de lokale vetverbranding te stimuleren. Andere crèmes proberen de huid alleen wat strakker en steviger te maken. Vaak proberen ze met siliconen de zichtbaarheid van cellulite en striae optisch nog een beetje te maskeren.

Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Nou, toch wel:

In tegenstelling tot de meeste andere cellulite-crèmes bevat Reverta Cellulite crème geen alcoholsoorten die de huid irriteren en uitdrogen, geen kunstmatige geurstoffen, geen kleurstoffen en geen parabenen die de gezondheid op lange termijn kunnen schaden.

Alleen Reverta Cellulite Cream bevat twaalf natuurlijke, wetenschappelijk bewezen effectieve ingrediënten die in synergie alle oorzaken en symptomen van cellulite en striae aanpakken.

Reverta Cellulite cream is uniek doordat het maar liefst vier kostbare, wetenschappelijk bewezen voedende oliën bevat om de aangedane huid te hydrateren, repareren en revitaliseren: druivenpitolie, amandelolie, jojoba-olie en shea butter. Veel concurrerende producten bevatten weinig of helemaal geen natuurlijke oliën.

Reverta Cellulite Cream bevat bovendien een unieke combinatie van plantenextracten, namelijk paardenkastanje, rozemarijnblad, biologische ginkgo biloba en biologische hibiscus.

Ze versterken elkaars werking en versterken de huidbarrière, verbeteren de microcirculatie, versterken collageen en elastine, stimuleren de celvernieuwing, en verwijderen onderhuidse gifstoffen, vocht en vet.

Reverta Cellulite Cream bevat daarnaast het natuurlijke, huideigen aminozuur L-carnitine dat de vetverbranding onder de huid op drie verschillende manieren stimuleert.

Geen enkele andere crème bevat zoveel natuurlijke antioxidanten en ontstekingsremmers (vitamines, polyfenolen en flavonoïden) als Reverta Cellulite Cream: vitamines A, B, C, D, E en K, catechine, EGCG, quercetine, rutine, diosmine en pycnogenol.

Aanbevolen product

Bekijk ons hele dossier: Cellulite

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0