Fabel 1 t/m 3

Fabels en feiten over cellulite: Ziekte? Erfelijk? Alleen oudere vrouwen?

Fabels en feiten over cellulite: Ziekte? Erfelijk? Alleen oudere vrouwen?

Fabels en feiten over cellulite: Ziekte? Erfelijk? Alleen oudere vrouwen? 1024 683 Paul

Hoewel zo’n 80 tot 90% van alle Europese vrouwen lijdt aan cellulite, denken de meeste vrouwen dat ze de vervelende sinaasappelhuid en striae aan zichzelf te wijten hebben.

Maar niets is minder waar.

In de volgende vijf artikelen ontkracht ik de 15 meest gehoorde fabels over cellulite (of cellulitis, in de volksmond) en weerleg ik deze met harde feiten.


Cellulite: kuiltjes en bobbels

Helaas wakkeren veel vriendjes, echtgenoten en familieleden onterechte schuldgevoelens over cellulite aan. Dat doen ze door uitspraken te doen als:

 • “Je sport niet genoeg.”
 • “Je hebt nu cellulite omdat je bent aangekomen.”
 • “Er is niets wat je kunt doen tegen cellulite. Je moeder en grootmoeder hadden ook cellulite. Leer er nou maar gewoon mee leven!”

Allemaal onzin!

In dit artikel ontkracht ik de eerste drie fabels over cellulite.

Fabel 1: “Cellulite is een ziekte”

Cellulite wordt vaak verward met cellulitis.

Het woord cellulitis eindigt op ‘itis.’ Dit duidt erop dat er sprake is van een bacteriële infectie, in dit geval van de huid en de onderhuidse weefsels.

Hoewel de huid bij cellulitis ook bobbels en kuiltjes vertoont – net als bij cellulite – is de huid bij cellulitis rood, warm en pijnlijk. Cellulite daarentegen voelt eerder koud aan.

Een ander verschil is dat cellulitis vaak gepaard gaat met koorts, soms met koude rillingen en zweterigheid. Bovendien kunnen de lymfeklieren in de buurt van de geïnfecteerde huid opgezwollen zijn.

In tegenstelling tot cellulitis is cellulite geen ziekte, maar een verkleving van onderhuids bindweefsel waardoor vetweefsel opzwelt en door de huid heen zichtbaar wordt.

Cellulite en striae worden niet veroorzaakt door een bacteriële infectie, maar door een combinatie van elf verschillende factoren, te weten:

 1. Slechte bloedcirculatie (en daardoor gebrekkige aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen)
 2. Gebrek aan voedingsstoffen in de huid en onderliggend bindweefsel (mede veroorzaakt door de slechte bloedcirculatie)
 3. Slechte lymfecirculatie (en daardoor gebrekkige afvoer van vet en afvalstoffen)
 4. Opeenhopingen van vet en vocht
 5. Uitdroging van de huid
 6. Schade veroorzaakt door vrije radicalen
 7. Ontsteking van huid- en bindweefselcellen en onderhuids vet
 8. Verzwakt collageen waardoor de huid slapper wordt
 9. Verzwakt elastine waardoor de huid harder en minder rekbaar wordt
 10. Te trage celvernieuwing en te trage afvoer van dode huidcellen
 11. Beschadigd huidweefsel.

Cellulite is dus een complex probleem met veel verschillende oorzaken en symptomen.

Reverta Cellulite cream is de enige vrij verkrijgbare crème tegen cellulite en striae die al deze elf oorzaken en symptomen van cellulite en striae effectief aanpakt.

Fabel 2: “Cellulite is erfelijk”

Er valt veel af te dingen op de bewering dat cellulite erfelijk zou zijn.

Dit heeft de volgende oorzaken:

 • De collageenbanden lopen bij vrouwen niet in een kriskras hekwerkpatroon, zoals bij mannen, maar verticaal, van boven naar beneden. Deze verticale collageenbanden sluiten het onderhuidse vet op in een soort “pockets”.
 • Het vetweefsel ligt bij vrouwen voornamelijk vlak onder de huid.
 • Vrouwen hebben een dunnere, minder taaie huid dan mannen.
 • Het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevordert plaatselijke vetopslag op dijen, heupen en billen. Bij mannen zorgt het testosteron juist voor plaatselijke vetverbranding.
 • Bij vrouwen zwellen de bindweefselbanden (collageenbanden) in het vetweefsel op door de cyclische hormoonveranderingen. Hierdoor wordt het ingesloten vet naar buiten gedrukt en zichtbaar als cellulite.

Vetcellen mannen versus vrouwen: cellulite

 

Hoewel genetische aanleg zeker een rol speelt, betekent dit niet automatisch dat de kans 100% is dat je last krijgt van cellulite als je moeder er last van heeft. Andersom kun je ook cellulite krijgen als deze huidaandoening niet in je genen zit.

Er zijn gevallen van bekend van tweelingen waarbij de ene zus wel cellulite heeft en de ander niet. Ook zie je vaak moeders die geen cellulite hebben met dochters die wel te kampen hebben met cellulite.

Fabel 3: “Alleen oudere vrouwen krijgen cellulite”

Het is waar dat de kans om cellulite te krijgen toeneemt naarmate je ouder wordt. Bovendien wordt cellulite meestal steeds zichtbaarder met het verstrijken van de jaren.

Dit komt doordat de kwaliteit van de laag bindweefsel die onder het dekweefsel van de huid ligt, vanaf het 30ste levensjaar afneemt.

Niet alleen de dikte van het bindweefsel neemt af, maar ook de sterkte en de elasticiteit van de collageen- en elastinevezels gaan met de jaren achteruit.

Door een dunner wordende huid en slappere, minder elastische bindweefsels krijgen vetophopingen steeds meer kans om de huid omhoog te drukken.

Ook kunnen de ingesloten vetophopingen vlak onder de huid toenemen naarmate je ouder wordt. Dit kan te wijten zijn aan een minder actieve levensstijl en minder verstandige eet- en drinkgewoontes.

Bovendien kunnen veranderingen in de hormoonbalans met het klimmen der jaren een rol spelen.

Dit betekent allemaal niet dat alleen volwassenen last hebben van cellulite.

Sterker nog:

Aanbevolen product

Bekijk ons hele dossier: Cellulite

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0