Toont alle 3 resultaten

Wat is rosacea?

 

Rosacea is een chronische, cosmetisch zeer storende huidaandoening in het gezicht. Gelukkig is rosacea niet besmettelijk.

We kunnen rosacea herkennen aan felrode verkleuringen van met name de wangen, de neus en het voorhoofd.

Bij de meeste mensen trekt rosacea zich regelmatig terug. Helaas vlamt de rosacea vroeger of later altijd weer op als het niet goed behandeld wordt.

We kunnen verschillende symptomen van rosacea onderscheiden die zich in verschillende stadia manifesteren:

 • Blozen
 • Aanhoudende roodheid
 • Couperose
 • Puistjes en pukkels
 • Overige symptomen: vergrote poriën, plakkaten, oedeem, rosacea op neus en in ogen.

Lees meer: Wat is rosacea?

 

Hoe vaak komt rosacea voor?

Heel veel mensen weten niet eens dat ze rosacea hebben. Toch is rosacea een van de meest voorkomende chronische huidaandoeningen.

Bijna 10 procent van de bevolking lijdt aan rosacea. De huidaandoening komt het meest voor bij mensen tussen de dertig en zestig jaar, vooral bij mensen met een lichte huidskleur, en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

 

Wat zijn de oorzaken van rosacea?

Vaak wordt beweerd dat de oorzaken van rosacea onbekend zijn. Toch hebben wij op basis van een groot aantal wetenschappelijke studies wel degelijk diverse oorzaken van rosacea weten te identificeren.

Het heeft veel tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk hebben we 11 mogelijke oorzaken van rosacea achterhaald:

 1. Verstoorde barrièrefunctie van de huid
 2. Verstoorde zuur-base-balans
 3. Gebrek aan, of slechte opname van, bepaalde voedingsstoffen
 4. Een verstoorde werking van cathelicidin, een eiwit dat de gezonde huid beschermt tegen infecties
 5. Overgevoelige immuunrespons
 6. Verzwakte bloedvaatjes en een overgevoelige vasculaire respons
 7. Overmatige blootstelling aan de zon
 8. Verhoogde aanwezigheid van bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers
 9. Verhoogde aanwezigheid van de Demodex huidmijt
 10. Overmatig gebruik van antibiotica, hormooncrèmes en andere pillen en crèmes op doktersvoorschrift
 11. Gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten

Lees meer: Wat zijn de oorzaken van rosacea?

 

Wat zijn de triggers van rosacea?

Rosacea is een gecompliceerde aandoening. Daarom kan het even duren voordat u uw symptomen onder controle hebt.

Vaak worden de symptomen rosacea “getriggerd” of verergerd door voedings- of omgevingsfactoren.

Volgens een enquête van Reverta onder haar klanten is dit de top 5 van rosacea triggers:

 1. Alcohol (36%)
 2. Stress (32%)
 3. Warmte (22%)
 4. Tomaten (5%)
 5. Chocolade (5%)

Naast bovenstaande top 5 herkennen veel vrouwen en mannen met rosacea ook nog een of meer van de volgende rosacea triggers:

 • angst,
 • schaamte,
 • heftige emoties,
 • kou,
 • gekruid eten,
 • zware inspanning,
 • het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten.

Door blootstelling aan deze rosacea triggers te vermijden of te verminderen, kunt ook u uw rosacea-symptomen verminderen.

Lees meer: Top 5 uitlokkers of “triggers” van rosacea

 

Welke voedingsmiddelen veroorzaken de meeste opvlammingen van rosacea?

Kaas en frambozen kunnen rosacea triggeren

 

Naast tomaten en chocolade kunnen ook paprika’s, frambozen, sla en bepaalde koolsoorten opvlammingen van rosacea triggeren.

Sommige voedingsmiddelen kunnen de hoeveelheid stikstofoxide (NO) in het bloed verhogen, wat de bloedvaten wijder maakt.

Lees meer: Hoe weten we welke voedingsmiddelen rosacea triggeren?

Vaak moeten rosacea-patiënten gefermenteerde voedingsmiddelen (zoals oude kaas) vermijden. Deze zijn van nature hoog in histamine. Deze stof verhoogt de doorlaatbaarheid van kleine bloedvaatjes waardoor immuuncellen en eiwitten beter in staat zijn een infectie te bestrijden.

We krijgen veel histamine binnen via voeding en dranken die we consumeren. Deze histamine kan rosacea-symptomen erger maken. Dit is de top 5 van voedingsmiddelen met de meeste histamine:

 1. Champagne
 2. Zuurkool
 3. Tofu
 4. Parmezaanse kaas
 5. Worst

Benieuwd naar andere voedingsmiddelen en dranken? Lees meer: Top 10 voedingsmiddelen met histamine

 

Is er een verband tussen gluten en rosacea?

Er zijn veel aanwijzingen dat een verstoorde spijsvertering een rol speelt bij rosacea. Het is mogelijk dat een overgevoeligheid voor gluten betrokken is bij de ontwikkeling van rosacea-symptomen.

Gluten is een eiwit dat overvloedig aanwezig is in bepaalde granen, met name in tarwe, gerst en rogge.

De overreactie van het immuunsysteem op de gluten van tarwe veroorzaakt chronische ontsteking van de dunne darmwand.

Ontstekingen in het spijsverteringskanaal kunnen sterke ontstekingsreacties in het gezicht van mannen en vrouwen met rosacea veroorzaken.

Sommige rosacea-patiënten zijn erin geslaagd om rosacea-symptomen te verminderen door het volgen van een glutenvrij dieet.

Lees meer: Rosacea en gluten

 

Wat is het verband tussen stress en rosacea?

 

De afbraak van de huidbarrièrefunctie speelt waarschijnlijk een grote rol in de ontwikkeling van rosacea. De barrièrefunctie van de huid is belangrijk om de balans tussen het vochtgehalte en de temperatuur van onze huid te reguleren en om weerstand te bieden tegen ongewenste micro-organismen.

Stress verzwakt de barrièrefunctie van onze huid.

Chronische stress leidt namelijk tot hogere niveaus van stresshormonen, waaronder cortisol. Hoge concentraties stresshormonen verhogen de doorlaatbaarheid van de bloedvaatjes in de huid.

Ook de afbraak van de “collageenmatrix” draagt bij aan de verzwakking van de barrièrefunctie van onze huid. Als het collageen de bloedvaten vlak onder de huid niet meer goed ondersteunt, kunnen bloedserum, afvalstoffen en immuunstoffen gaan samenklonteren.

Dit alles leidt na verloop van tijd tot meer rosacea: blozen, oedeem (vochtophoping en zwelling) en aanhoudende roodheid.

Lees meer: Stress en rosacea

Lees ook: Rosacea-triggers op de werkvloer

 

Wat gebeurt er als rosacea niet behandeld wordt?

 

Wie rosacea heeft, zit gevangen in een vicieuze cirkel. Deze bestaat grofweg uit de volgende vier stadia:

 1. Een verzwakte huidbarrière. Hierdoor is de huid minder weerbaar tegen bacteriën en andere factoren die opvlammingen van rosacea uitlokken.
 2. Overgevoelige, allergische reacties van de huid. De huid en het immuunsysteem reageren heftig op allerlei triggers (voeding, stress, omgevingsfactoren), wat leidt tot blozen, roodheid en couperose.
 3. Steeds meer ontstekingen van de huid en onderliggende bloedvaatjes. Dit kan pukkels en puistjes (acne rosacea) veroorzaken.
 4. Versnelde veroudering van de huid en de bloedvaatjes. Dit verzwakt de huidbarrière verder… en zo is de vicieuze cirkel weer rond.

Lees meer: Doorbreek de vicieuze cirkel van rosacea

 
Het vervelende is dat rosacea niet spontaan overgaat. Sterker nog, rosacea wordt een steeds groter probleem als de huidaandoening niet wordt goed wordt verzorgd.

Hoe langer u afwacht, hoe groter de kans dat uw huidproblemen, zoals blozen, couperose, roodheid en pukkels verergeren.

Hoe langer u niets doet, hoe groter het risico op blijvende schade aan uw huid… En hoe moeilijker het wordt om de vervelende vicieuze cirkel van rosacea-uitbraken te doorbreken.

 

Wat zijn de gevaren van metronidazol-crème, azelaïnezuur en andere middelen op doktersvoorschrift?

De meeste artsen en dermatologen beschouwen rosacea als een chronische, progressieve huidziekte. Deze manier van denken leidt er toe dat rosacea-patiënten jarenlang zware middelen krijgen voorgeschreven: antibiotica-crèmes en antibiotica-pillen, hormooncrèmes en andere “paardenmiddelen”.

De meeste door artsen voorgeschreven pillen en crèmes hebben als doel de ontsteking van de huid snel te verminderen en slagen daar in eerste instantie goed in.

Misschien hebt u ook – ten einde raad – een of meer van onderstaande middelen geprobeerd, op advies van uw huisarts of dermatoloog:

 • Benzoylperoxide, adapaleen (Differin) en andere producten bestemd voor acne. Deze middelen zijn bedoeld voor acne, niet voor rosacea. Sommige mensen met acne rosacea hebben in eerste instantie baat bij deze middelen, maar uiteindelijk kan de rosacea worden verergerd.
 • Tretinoïne oftewel retinolzuur (Retin-A, Tazorac), ook bekend als vitamine A-zuur. Retinolzuur zorgt voor afschilfering van de buitenste huidlaag. Uiteindelijk maakt retinol de huid gevoeliger, geïrriteerder en roder.
 • Isotretinoïne (Roaccutane). Dit is een “paardenmiddel”. Uiteindelijk kan Roaccutane uw huid uitdrogen en kan rosacea erger terugkeren dan voorheen. Bovendien heeft het middel heeft nogal wat nare bijwerkingen.
 • Corticosteroïden, oftewel crèmes met bijnierschorshormoon. Deze hormooncrèmes remmen de ontstekingsreactie van de huid af zodat de roodheid verdwijnt. Helaas werken ze “verslavend”: zodra je stopt, keren de huidproblemen in heviger mate terug. Op lange termijn wordt rosacea alleen maar verergerd door corticosteroïden.
 • Rosacea behandeling - Antibiotica-crèmes, gels en lotions, zoals metronidazol (Metrogel) en azelaïnezuur (Azelex crème of Finacea gel) bevatten zuren die de huid uiteindelijk nog roder maken en nog meer huidirritaties kunnen veroorzakenAntibiotica-crèmes, gels en lotions, zoals metronidazol (Metrogel) en azelaïnezuur (Azelex crème, Skinoren crème of Finacea gel). Deze crèmes remmen de ontsteking van de huid en onderdrukken enkele symptomen (pukkels en puistjes). Antibiotica-crèmes bevatten zuren die de huid uiteindelijk geïrriteerder, roder en dunner maken. Door de verzwakte huidbarrière kunnen schadelijke bacteriën makkelijker de huid binnendringen.
 • Orale antibiotica (tetracycline). Langdurig gebruik van antibiotica verstoort de darmflora en het immuunsysteem. Hierdoor keert rosacea nog heftiger terug en houden opvlammingen langer aan.

Kortom: al deze middelen en behandelingen hebben de nodige bijwerkingen en werken meestal niet tegen alle symptomen van rosacea. Uiteindelijk keert de rosacea altijd terug, maar dan in heviger mate. De rosacea-patiënt probeert wanhopig de ene kuur na de andere, in de ijdele hoop dat het volgende middel wel blijvend effectief is.

Een ander probleem is dat rosacea een huidziekte is met meerdere facetten. Antibiotica en hormooncrèmes remmen de ontsteking, maar ze doen niets aan de verzwakte huidbarrière, overgevoelige immuunrespons, conditie van de bloedvaatjes en alle andere mogelijk oorzaken en symptomen van rosacea.

Lees meer: Wat zijn de gevaren van de behandeling van rosacea met antibiotica, metronidazol crème, azelaïnezuur en hormooncrèmes?

Om al deze redenen zoeken steeds meer mensen hun heil bij alternatieve producten met natuurlijke ingrediënten.

 

Hoe kies je de beste huidverzorging voor rosacea?

We weten nu dat het onverstandig is om pillen, zalfjes of crèmes op doktersvoorschrift regelmatig of langdurig te gebruiken.

Maar wist u dat ook de meeste vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten van bekende merken schadelijk kunnen zijn? En dat ze rosacea uiteindelijk kunnen verergeren omdat ze agressieve chemische ingrediënten bevatten?

Om die reden wordt mannen en vrouwen met rosacea vaak geadviseerd een huidverzorgingsproduct te kiezen met zo weinig mogelijk ingrediënten.

De redenering is simpel: hoe minder ingrediënten, hoe kleiner de kans op nog meer huidirritatie.

Maar helaas ook: hoe kleiner de kans dat de crème daadwerkelijk een positief effect heeft op het terugdringen van rosacea.

Het probleem is namelijk dat rosacea een huidconditie is met meerdere oorzaken en veel verschillende symptomen. We hebben dus een formule nodig die alle facetten van rosacea van meerdere kanten aanpakt.

Reverta heeft het probleem opgelost door verschillende plantaardige ingrediënten te selecteren die elk op meerdere manieren effectief zijn voor rosacea en huidverbetering.

Ze staan allemaal bekend om hun verdraagzaamheid, zelfs door de meest geïrriteerde huid.

Bekijk: Reverta rosaceacrème – de doorbraak uit de VS

 

Doorbreek de vicieuze cirkel met de natuurlijke én effectieve rosacea-crème van Reverta

Reverta rosacea-crème is speciaal samengesteld om de vicieuze cirkel van rosacea en die vervelende, gênante uitbraken in elk stadium voorgoed te doorbreken:

Stap 1: Reverta rosacea-crème herstelt de verzwakte huidbarrière en maakt de huid weerbaarder

De pH-waarde van de huid is bij veel mensen met rosacea zuurder dan normaal. Reverta rosacea-crème herstelt de pH-waarde weer naar een gezonde waarde. Dit maakt de huid veel weerbaarder.

Bovendien maken de natuurlijke maar krachtige ingrediënten van Reverta rosacea-crème de natuurlijke barrièrefunctie van uw huid steeds sterker. Een gezonde huidbarrière beschermt tegen de invasie van bacteriën, virussen en schimmels.

Reverta rosacea-crème rekent af met alle ziekteverwekkers nog voordat uw immuunsysteem in actie hoeft te komen. Zo wordt de kans op nieuwe opvlammingen van rosacea verkleind.

Stap 2: Reverta rosacea-crème vermindert overgevoeligheid en allergische reacties van de huid

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met rosacea meer mestcellen (immuuncellen) hebben in de huid rond hun bloedvaten en zenuwen. Mestcellen geven histamine af als het lichaam “denkt” dat er ontstekingen zijn.

Hoe vaker uw aderen in uw gezicht vol met bloed stromen, hoe meer nieuwe zenuwen en bloedvaten er worden aangelegd. Dit maakt het immers gemakkelijker om nog meer bloed met ontstekingsremmende stoffen naar uw gezicht te laten stromen. Het gevolg is dat u steeds vaker gaat blozen. Uiteindelijk ontstaat couperose en erytheem (blijvende roodheid).

Daarom is het belangrijk om de productie van histamine in uw huid zoveel mogelijk af te remmen.

Reverta rosacea-crème bevat een grote hoeveelheid natuurlijke antihistamines die uw mestcellen tot rust brengen en de afgifte van histamine dempen. Zodoende vermindert Reverta rosacea-crème blozen, roodheid en couperose.

Stap 3: Reverta rosacea-crème vermindert en voorkomt ontstekingen van huid en bloedvaatjes

Bij rosacea raken eerst de bloedvaatjes vlak onder het oppervlak van uw huid ontstoken. Vervolgens wordt de conditie van die adertjes steeds slechter.

Uiteindelijk ontstaan zichtbare adertjes in uw gezicht (couperose), bloedpropjes, verminderde toevoer van zuurstof in het huidweefsel en minder effectieve verwijdering van afvalstoffen. Door de ontsteking kunnen bultjes (papels) en puistjes (pustels) ontstaan. Er verschijnen steeds meer onregelmatige, harde, rode plekken.

Reverta rosacea-crème geneest bestaande ontstekingen en remt nieuwe ontstekingen af, om zo schade op lange termijn te verminderen. Zodoende vermindert Reverta rosacea-crème bultjes en pukkeltjes en verbetert de conditie van bloedvaatjes.

Stap 4: Reverta rosacea-crème gaat vroegtijdige veroudering van bloedvaatjes en huid tegen

De chronische ontsteking bij rosacea beschadigt niet alleen de bloedvaatjes onder uw huid, maar ook de elastine- en collageenmatrix. Hierdoor veroudert het gezicht van rosacea-patiënten veel sneller dan normaal.

Reverta rosacea-crème beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering zonder nieuwe opvlammingen te veroorzaken. De crème bevat specifieke anti-aging ingrediënten die:

 • de ondersteunende collageen- en elastine-matrix beschermen en herstellen,
 • de huid van de noodzakelijke voedingsstoffen voorzien,
 • de huid optimaal hydrateren,
 • beschadiging door vrije radicalen afremmen,
 • fijne lijntjes en rimpels verminderen,
 • UV-schade beperken,
 • de huid helderder en egaler maken.

 

Besteed ook aandacht aan de keuze van uw zonnebrandcrème

De gezichtshuid is veel gevoeliger dan de huid op de rest van het lichaam.

Aangezien rosacea wordt verergerd door blootstelling aan UV-straling, wordt geadviseerd om onze huid te beschermen met een zonnebrandcrème.

Het probleem met de meeste zonnebrandcrèmes is dat ze zijn geformuleerd voor de “normale” huid.

Reguliere, waterbestendige zonnebrandcrèmes bevatten meestal siliconen en zijn nogal dik. Deze dikke laag over de huid veroorzaakt een ophoping van hitte en zweet tussen de huid en de zonnebrandcrème, wat leidt tot een jeukerig en brandend gevoel.

Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten in ons gezicht nog meer verwijden. Bovendien lekt vloeistof uit de haarvaten waardoor ons gezicht opgezwollen lijkt.

Verder kunnen de actieve chemische bestanddelen in reguliere zonnebrandcrèmes de haarvaten en bloedvaten nog meer irriteren, waardoor de roodheid van het gezicht toeneemt.

Aangezien waterbestendige zonnebrandcrèmes en zonnebrandmiddelen met alcohol en chemische UV-filters doorgaans geen goede optie zijn voor de rosacea-gevoelige huid, kunt u beter een zonnebrandcrème gebruiken dat titaandioxide of zinkoxide (minerale UV-filters) bevat: Reverta natuurlijke anti‑aging zonnebrandcrème voor het gezicht