Behandeling van rosacea met antibiotica, metronidazol crème, azelaïnezuur en hormooncrèmes: wat zijn de nadelen en risico's?

Rosacea behandeling met antibiotica en hormooncrèmes: wat zijn de nadelen en risico’s?

Rosacea behandeling met antibiotica en hormooncrèmes: wat zijn de nadelen en risico’s? 1024 448 Paul

De meeste artsen en dermatologen beschouwen rosacea als een chronische, progressieve huidziekte. Deze manier van denken leidt er toe dat rosacea-patiënten jarenlang zware middelen krijgen voorgeschreven.

Rosacea wordt meestal behandeld met medicinale crèmes, lotions en orale antibiotica op doktersvoorschrift, soms aangevuld met cosmetische behandelingen.

Helaas kennen al deze middelen en behandelingen de nodige bijwerkingen en werken ze meestal niet tegen alle symptomen van rosacea.

Rosacea behandeling: waarom pillen en crèmes op doktersvoorschrift niet meer werken op lange termijn… en uiteindelijk zelfs gevaarlijk zijn

Kuurtjes met pillen of crèmes op recept verbeteren misschien een of meer van de symptomen van rosacea, maar verslechteren tegelijkertijd weer andere huidproblemen.

Ik ben er zelf door schade en schande achter gekomen dat antibiotica-pillen, antibiotica-crèmes, cortisonecrèmes, fruitzuren, en pillen en crèmes tegen acne op langere termijn meer kwaad dan goed doen.

Sterker nog: ze zijn gevaarlijk op lange termijn.

Uiteindelijk keert de rosacea altijd terug, maar dan in heviger mate. De rosacea-patiënt probeert wanhopig de ene kuur na de andere, in de ijdele hoop dat het volgende middel wel blijvend effectief is.

Het probleem is bovendien dat 82% van alle mensen met rosacea ook last hebben van acne.

Daarnaast heeft 35% ook te kampen met seborroïsch eczeem. Deze vorm van eczeem wordt gekenmerkt door een chronische huidontsteking die gepaard gaat met jeuk en rode, schilferige uitslag op die plekken waar zich veel talgkliertjes bevinden.

De problemen met gangbare behandelingen van rosacea: metronidazol crème, azelaïnezuur, en andere crèmes en medicijnen op doktersvoorschrift

Decennialang was er geen effectieve, vrij verkrijgbare behandeling voor rosacea.

Als je iets wilde doen aan de roodheid, de zichtbare bloedvaatjes en de pukkels die rosacea veroorzaakt, was je aangewezen op antibiotica, corticosteroïden en andere medicinale crèmes op doktersvoorschrift, of op dure, tijdrovende cosmetische behandelingen.

Misschien hebt u ook – ten einde raad – een of meer van onderstaande middelen geprobeerd, op advies van uw huisarts of dermatoloog:

 • Producten bestemd voor acne, zoals benzoylperoxide, adapaleen (Differin), tretinoïne oftewel retinolzuur of vitamine A-zuur (Retin-A, Tazorac), isotretinoïne (Roaccutane).
 • Corticosteroïden, cortisonecrèmes of hormooncrèmes.
 • Antibiotica-crèmes of gels zoals metronidazol (Metrogel) en azelaïnezuur (Azelex crème of Finacea gel) of antibiotica pillen (tetracycline)
 • Zwavelcrèmes zoals DemoDerm en ZZ Cream.
 • Fruitzuren zoals alfahydroxyzuren (AHA) en betahydroxyzuren (BHA).
 • IPL (Intense Pulsed Light) en laserbehandelingen.

Laten we de problemen en gevaren van al deze gangbare behandelingen van rosacea eens onder de loep nemen.

Rosacea behandelen met producten bestemd voor acne: wat zijn de risico’s?

 • Benzoylperoxide, adapaleen (Differin) en andere producten bestemd voor acne. Deze middelen worden soms ingezet vanwege de gelijkenis van rosacea met gewone acne. Sommige mensen met rosacea hebben in eerste instantie baat bij deze middelen, maar uiteindelijk kan de rosacea worden verergerd.
  .
 • Tretinoïne oftewel retinolzuur (Retin-A, Tazorac), ook bekend als vitamine A-zuur. Sommige huisartsen of dermatologen schrijven deze crèmes voor bij rosacea. Retinolzuur bestrijdt acne doordat het zorgt voor afschilfering van de buitenste huidlaag.
  .
Rosacea behandeling met vitamine A-zuur kan de huid aantasten
Gebruik geen tretinoïne-crème: effectief bij gewone acne maar desastreus bij rosacea

De meeste mensen met rosacea kunnen de bijwerkingen van deze vitamine-A-preparaten echter maar moeilijk verdragen.

Uiteindelijk maakt retinol de huid gevoeliger, geïrriteerder en roder.

 • Isotretinoïne (Roaccutane). Sommige mensen met extreme rosacea (met veel puistjes en pukkels) krijgen Roaccutane voorgeschreven.
  .

  Dit middel wordt normaal gesproken voorgeschreven voor zware acne. Op korte termijn kan het middel effectief zijn, maar het is en blijft een paardenmiddel.

  .

  Uiteindelijk kan Roaccutane uw huid uitdrogen en kan rosacea erger terugkeren dan voorheen.

  .

  Het middel heeft verder nogal wat bijwerkingen. waaronder stemmingswisselingen, leverschade, vermoeidheid en haarverlies. Bij zwangere vrouwen kan het zorgen voor miskramen en geboortedefecten.

Rosacea behandelen met corticosteroïden of hormooncrèmes: wat zijn de risico’s?

.
 • Corticosteroïden, oftewel bijnierschorshormoon-bevattende crèmes of zalven. Deze cortisonecrèmes lijken in eerste instantie ideaal, omdat ze in het begin de ontstekingsreactie van de huid afremmen. Hierdoor verdwijnt de zo storende roodheid.
  .

  Maar zodra je stopt met corticosteroïd-crème of -zalf, keren de huidproblemen in heviger mate terug. Dan grijp je ten einde raad maar weer terug op deze crème, wat tijdelijk wordt beloond met een onderdrukking van de rosaceasymptomen.

  .

  Zo raak je dus al snel verslaafd aan deze corticosteroïden.

  .

  Na verloop van tijd breiden de vaatverwijdingen, bultjes en puistjes zich toch steeds meer uit. Je zult dan vaker, langduriger en met sterker werkende corticosteroïden moeten smeren om de roodheid te kunnen onderdrukken.

  .

  Het geduld van patiënt en arts om de huid weer tot rust te krijgen, wordt steeds meer op de proef gesteld.

  .

  Uiteindelijk wordt rosacea alleen maar verergerd door corticosteroïden. Ze maken de huid dunner en kunnen onderhuidse bloedingen veroorzaken.

  .

  Overmatig gebruik kan leiden tot een toename en verwijding van bloedvaatjes (couperose), met grote kans op nieuwe huidinfecties.

  .

  Ook bij personen zonder rosacea zullen corticosteroïden na langdurig gebruik een sterk op rosacea lijkende uitslag in het gezicht kunnen veroorzaken, de zogenaamde steroïde-acne.

“Schrijf nooit en te nimmer corticosteroïden voor aan rosacea-patiënten!”

Al in 1973 (!) waarschuwden Dr. Kligman (Universiteit Philadelphia, Dermatologie) en Dr. Plewig (Universiteit München) in hun boek “Acne & Rosacea” voor het gebruik van corticosteroïden bij rosacea.

Rosacea behandeling - van de regen in de drup door steroïde-acne

“Door gebruik ontstaat al snel steroïde-acne. Het oppervlak is dan bezaaid met dikke puistjes, stevige knobbeltjes, en zelfs mee-eters. Het gezicht wordt vlammend rood, vol schilfers en puistjes.”

“Steroïde-acne is een ‘vermijdbare aandoening’ die naast huidschade ook ernstig ongemak en pijn met zich meebrengt. Het stoppen met de steroïdebehandeling gaat onvermijdelijk gepaard met verslechtering van rosacea, een zware ervaring voor patiënt en arts”, aldus Kligman en Plewig.

Rosacea behandelen met antibiotica, metronidazol en azelaïnezuur: wat zijn de risico’s?

 • Antibiotica-crèmes, gels en lotions, zoals metronidazol (Metrogel) en azelaïnezuur (Azelex crème, Skinoren crème of Finacea gel). Deze crèmes bevatten zuren die de huid uiteindelijk nog roder maken en nog meer huidirritaties kunnen veroorzaken.
  .

  Ze remmen de ontsteking van de huid en onderdrukken tijdelijk de bijbehorende symptomen (pukkels en puistjes), maar ze bieden geen langdurige oplossing voor álle aspecten van rosacea.

  .

  Zo wordt het probleem van het ‘blozen’ en de chronisch verwijde bloedvaatjes (couperose) niet verholpen door deze antibioticacrèmes.

Rosacea behandeling - Antibiotica-crèmes, gels en lotions, zoals metronidazol (Metrogel) en azelaïnezuur (Azelex crème of Finacea gel) bevatten zuren die de huid uiteindelijk nog roder maken en nog meer huidirritaties kunnen veroorzaken
Antibiotica-crèmes, gels en lotions, zoals metronidazol (Metrogel) en azelaïnezuur (Azelex crème of Finacea gel) bevatten zuren die de huid uiteindelijk nog roder maken en nog meer huidirritaties kunnen veroorzaken

Bovendien kan het gebruik van deze ontstekingsremmende middelen de huid dunner maken en de zuurgraad van de huid aantasten, waardoor de huidbarrière verzwakt en schadelijke bacteriën, virussen en andere antigenen makkelijker binnendringen.

Zo raakt uw huid opnieuw en in heviger mate geïrriteerd en ontstoken zodra u deze antibioticacrèmes niet meer gebruikt.

.
 • Orale antibiotica (tetracycline), vaak voorgeschreven in combinatie met antibioticacrèmes of andere receptplichtige crèmes. Artsen schrijven vaak een antibioticakuurtje voor om rosacea te behandelen vanwege zijn ontstekingsremmende effecten, maar net als de antibiotica-crèmes bestrijden orale antibiotica slechts één enkel element van de aandoening, namelijk de bacteriële ontstekingshaarden.
Rosacea behandeling met antibiotica is vaak niet verstandig
Antibiotica gebruiken om rosacea te bestrijden? Op lange termijn maakt het uw rosacea alleen maar erger
.

Bovendien kunnen antibiotica niet langdurig worden gebruikt. Langdurig gebruik van antibiotica verstoort de darmflora en kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

.

Verder speelt altijd het gevaar voor resistentie. Dat betekent dat bacteriën na verloop van tijd immuun kunnen worden voor de antibiotica.

.

Als je er goed over nadenkt, is het schrikbarend dat vele artsen voor rosacea vrijwel alleen antibiotica voorschrijven.

.

Dit toont wel aan dat artsen en dermatologen te weinig kennis hebben over rosacea. Rosacea wordt namelijk door veel meer factoren veroorzaakt dan alleen een bacteriële infectie. Antibiotica kan niet al die oorzaken verhelpen.

.

Wat antibiotica wel doet is het doden van goede bacteriën en het verstoren van je immuunsysteem.

.

Het resultaat?

.

Rosacea keert nog heftiger terug en opvlammingen houden langer aan.

Problemen met andere gangbare manieren om rosacea te behandelen

 • Zwavelcrèmes zoals DemoDerm en ZZ Cream. Zwavel is een ouderwets product met enige werkzaamheid tegen bacteriën, schimmels en gisten. Daarom kunnen sommige mensen met rosacea zeker baat hebben bij deze zwavelcrèmes.
  .

  Mogelijke nadelen zijn verkleuring van de huid en kleding en een onaangename geur. Bij sommigen veroorzaakt zwavel juist roodheid, jeukende huiduitslag en een brandend gevoel.

  .
 • Fruitzuren zoals alfahydroxyzuren (AHA) en betahydroxyzuren (BHA). Oppervlakkige peelings met fruitzuren worden vaak toegepast voor huidaandoeningen zoals acne, pigmentvlekken, grove poriën en huidveroudering (anti-aging). De bekendste BHA, salicylzuur, wordt al sinds jaar en dag voornamelijk voor de behandeling van acne ingezet.
  .

  Meer dan 80% van alle rosacea-patiënten hebben ook last van acne. Daarom worden salicylzuur en andere fruitzuren soms ook bij rosacea toegepast.

Behandeling van rosacea met AHA's, BHA's en andere fruitzuren: vaak veel te agressief voor de rosacea-gevoelige huid
AHA's, BHA's en andere fruitzuren zijn veel te agressief voor de rosacea-gevoelige huid

Rosaceagevoelige huid dient echter zoveel mogelijk “intact” te blijven.

.

Daarom zijn fruitzuren voor de meeste mensen met rosacea veel te heftig. Ze kunnen irritaties, een brandend gevoel en overmatige gevoeligheid voor UV-stralen veroorzaken.

.

Fruitzuren stimuleren bovendien de bloedcirculatie en verergeren op den duur dus de roodheid.

.
 • IPL (Intense Pulsed Light) en laserbehandelingen. Laser- en lichttherapie zijn weliswaar veelbelovend, maar u moet er niet al te hoge verwachtingen van hebben.
  .

  Cosmetische behandelingen zijn per saldo kostbaar en tijdrovend.

  .

  Bovendien hebt u minimaal zes behandelingen nodig voordat u echt bevredigende resultaten ziet.

  .

  De kans is best groot dat u na een aantal behandelingen merkt dat uw gezicht minder rood is, maar couperose en roodheid verdwijnen meestal niet helemaal en komen langzaam weer terug na de laatste behandeling.

  .

  Bovendien veroorzaken IPL- en laserbehandelingen op de lange termijn meer beschadigingen aan de huid en maken ze de huid nog gevoeliger.

Hoewel veel artsen en dermatologen deze middelen nog elke dag voorschrijven, kunnen ze blijvende huidschade en een nog gevoeliger huid veroorzaken. De huid wordt uiteindelijk nog vatbaarder voor heftige allergische reacties en aanhoudende roodheid.

Waarom grijpen artsen zo vaak naar deze middelen om rosacea te behandelen?

De verklaring is simpel:

Ze kennen geen andere oplossingen. Bovendien willen ze hun patiënten zo snel mogelijk van hun probleem afhelpen.

De meeste door artsen voorgeschreven pillen en crèmes hebben als doel de ontsteking van de huid snel te verminderen. De patiënt merkt echter na verloop van tijd dat de rode vlekken in veel ergere mate terugkomen na het stoppen van de behandeling.

Bijna alle bacteriën worden bijvoorbeeld binnen zes weken tot vijf maanden immuun voor antibiotica.

Wanhopige rosacea-patiënten keren dan weer snel terug naar hun arts of dermatoloog voor een nieuw kuurtje.

Een ander probleem is dat rosacea een huidziekte is met meerdere facetten.

Antibiotica doden bacteriën en remmen zodoende de ontsteking, maar ze doen niets aan de verzwakte huidbarrière, overgevoelige immuunrespons, conditie van de bloedvaatjes en alle andere mogelijk oorzaken en symptomen.

Om al deze redenen zoeken steeds meer mensen hun heil bij alternatieve producten met natuurlijke ingrediënten.

Lees ook: Wat gebeurt er als ik mijn rosacea niet behandel?

Een natuurlijk alternatief: Reverta rosacea-crème

Reverta rosacea-crème doodt bacteriën, virussen en schimmels op 100% natuurlijke wijze zonder dat ze daar resistent voor kunnen worden.

En in tegenstelling tot al die crèmes en pillen op recept, pakt Reverta rosacea-crème ook al die andere oorzaken en symptomen van rosacea, acne en eczeem aan.

Reverta rosacea-crème brengt uw gevoelige huid tot rust, vertraagt de veroudering en laat uw huid weer stralen van gezondheid.

Aanbevolen product

 • rosacea crème

  Reverta rosacea creme

  Reken af met uw pijnlijke, jeukende en rode huid. Reken af met de zorgen, de stress en de schaamte die uw rosacea met zich meebrengt. Kom in actie! Want Reverta rosacea-crème, de doorbraak in huidverzorging uit de VS, is nu…

   55,- 59,-

  Wissen
  SKU:

Bekijk ons hele dossier: Rosacea

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0