Eczeem oorzaak 5: Een verstoorde huidflora en verzwakte bacteriële huidbarrière
Eczeem door stafylokokken (S. Aureus) infectie en een verstoorde huidflora

Eczeem door stafylokokken (S. Aureus) infectie en een verstoorde huidflora

Eczeem door stafylokokken (S. Aureus) infectie en een verstoorde huidflora 547 413 Paul

Onze huid is bedekt met bacteriën en andere micro-organismen als onderdeel van onze normale huidflora.

Deze bacteriële huidbarrière beschermt onze huid normaal gesproken tegen infectie en ontsteking.

Ook bij eczeem speelt de bacteriële balans tussen “goede” en “slechte” bacteriën – zoals stafylokokken – en andere micro-organismen op de huid een belangrijke rol.

Dit artikel gaat dieper in op een van de elf oorzaken van eczeem, zoals beschreven in ons hoofdartikel: Eczeem: oorzaak eindelijk duidelijk? Alle 11 echte oorzaken van eczeem op een rij.

Onderdruk stafylokokken en bestrijd eczeem
Bescherm de huid van uw kind en uzelf tegen eczeem door de zuurgraad te herstellen

Bacteriële huidbarrière, zuurgraad van de huid en eczeem

Onze natuurlijke huidbarrière en daarmee het immuunsysteem van onze huid moet dus zo sterk mogelijk zijn om onze huidflora in balans te houden en ontstekingen te voorkomen.

Maar als die barrière verzwakt is, zorgt de verhoogde blootstelling aan bepaalde “slechte” bacteriën voor problemen, zoals eczeem.

Een belangrijke voorwaarde voor een gezonde huidbarrière in het algemeen en een sterk immuunsysteem van de huid in het bijzonder is de zuurgraad (pH-waarde) van de huid.

Gezonde huid is zuur: de pH-waarde ligt tussen 4 en 6. De juiste zuurgraad is van cruciaal belang voor een gezonde huidbarrière en bescherming tegen micro-organismen.

De zuurgraad van de huid is namelijk van invloed op:

  • verschillende signaalstoffen die bij ontstekingen en jeuk betrokken zijn,
  • de bacteriën (huidflora of huidmicrobioom) en de enzymen die de huid gezond moeten houden.

Het defect in de huidbarrière bij eczeem kan veranderingen in de pH-waarde van de huid veroorzaken.

De pH-waarde van de huid bij mensen met atopisch eczeem blijkt vaak verhoogd te zijn. Hierdoor kunnen “slechte” bacteriën de overhand krijgen en de immuunrespons verhevigen.

Kinderen en volwassenen met eczeem kunnen zodoende gevangen zijn in in een vicieuze cirkel:

(verzwakte mechanische huidbarrière →) verhoogde pH-waarde van de huid → verstoring van de microflora → verzwakte bacteriële huidbarrière → nog meer allergenen/irriterende stoffen dringen de huid binnen → meer infectie → overreactie immuunsysteem → meer ontsteking → verzwakte huidbarrière → etc. etc.

Stafylokokken: de rol van de bacterie S. aureus bij eczeem

De bacterie Staphylococcus aureus, meestal afgekort tot S. aureus, is een belangrijke ziekteverwekker en de meest voorkomende oorzaak van huidinfecties bij mensen.

Tot 85 procent van alle kinderen en volwassenen komt ergens in hun leven met deze stafylokokken in aanraking.

Toch is er een groot verschil in kolonisatie van S. aureus op de huid van kinderen en volwassenen met eczeem vergeleken met mensen met een gezonde huid:

Het is gebleken dat juist deze stafylokokken in staat zijn om eczeem te uit te lokken dan wel te verergeren.

Dat zit zo:

Ten eerste verminderen de oppervlakte-eiwitten van Staphylococcus aureus de productie van vrije vetzuren in de opperhuid.

Dit leidt tot een droge huid en een verhoogde doorlaatbaarheid van de huid (oftewel: de huidbarrière wordt zwakker en de huid gaat meer lekken).

Ten tweede scheiden de grote aantallen stafylokokken op de huid van mensen met atopisch eczeem veel gifstoffen af (zogenaamde exotoxinen).

Deze bacteriële gifstoffen stimuleren op hun beurt de productie van:

  • Het ontstekingseiwit (cytokine) IL-36. Zogenaamde macrofagen* in het huidweefsel reageren op de gifstoffen die S. aureus produceert door een hele reeks cytokinen te produceren. Hierdoor ontstaat een ontsteking in de huid met als doel de infectie op te ruimen.

De meeste cytokinen heten interleukines (afgekort tot IL) omdat aanvankelijk gedacht wordt dat ze alleen tussen witte bloedcellen (leukocyten) werkten.

Cytokinen spelen een cruciale rol in onze afweerreactie, met name in onze opperhuid. IL-36 cytokinen blijken een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van huidziekten.

De rol van IL-36 was al eerder ontdekt bij de ontwikkeling van psoriasis. Een recente studie van de Amerikaanse Johns Hokpins­-universiteit bevestigde het vermoeden dat IL-36 ook een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van eczeem.

  • Antistoffen (IgE). Dit leidt weer tot jeuk, krabben en nog meer schade aan de huidbarrière.

En zo blijft de vicieuze cirkel in stand!

* Een macrofaag (letterlijk: “veelvraat”) is een grote witte bloedcel die in staat is zich gericht naar een bepaalde plaats te bewegen en (delen van) cellen “op te eten”. Zodoende kunnen macrofagen gericht schadelijke stoffen of bacteriën opruimen. Macrofagen zijn een deel van het niet-specifieke immuunsysteem, dit wil zeggen de tweede barrière na de mechanische barrière die de huid biedt als bescherming tegen infectie.

Bestrijd eczeem door de zuurgraad van de huid te herstellen

Eczeem gaat vaak gepaard met een verstoorde balans van de huidflora. (Dit geldt overigens ook voor veel andere veelvoorkomende huidproblemen, zoals acne en rosacea.)

Het behoud van de normale pH-waarde van de huid is dan ook cruciaal om de populatie “slechte” bacteriën zoals stafylokokken te onderdrukken en eczeem succesvol te behandelen.

Dit wordt door talloze wetenschappelijke studies bevestigd.

Reverta eczeemcrème bevat melkzuur en verlaagt daarmee de zuurgraad naar een gezonde waarde, zodat uw eczeem bestreden wordt en nieuwe uitbraken worden voorkomen.

Aanbevolen product

Bekijk ons hele dossier: Eczeem

ONDERSTAANDE ARTIKELEN

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0