Hoe de afbraak van de huidbarrière leidt tot blozen, oedeem en roodheid

Stress en rosacea

Stress en rosacea

Stress en rosacea 640 426 Paul

Stress kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Stress verzwakt niet alleen ons immuunsysteem, maar beïnvloedt ook de barrièrefunctie van onze huid.

De afbraak van de huidbarrièrefunctie speelt waarschijnlijk een grote rol in de ontwikkeling van rosacea.

De relatie tussen stress en rosacea

De barrièrefunctie van de huid is belangrijk om de balans tussen het vochtgehalte en de temperatuur van onze huid te reguleren en om weerstand te bieden tegen ongewenste micro-organismen.

Chronische stress activeert de zogenaamde HPA-as, de verbinding tussen de hypothalamus en hypofyse in de hersenen en de bijnieren.

Activering van de HPA-as door stress leidt tot hogere niveaus van de stresshormonen corticotropin-releasing hormoon (CRH) en cortisol. Deze hormonen hebben een diepgaande invloed op onze gezondheid, huid en hersenen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een hoog gehalte aan CRH de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van perifere bloedvaten verhoogt. (De perifere circulatie omvat de gehele bloedsomloop met uitzondering van die van hart en hersenen.)

De HPA-as wordt in balans gehouden door neurotransmitters zoals serotonine, adrenaline en dopamine.

Als stress de HPA-as echter chronisch stimuleert, kan een grote disbalans in neurotransmitters ontstaan. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van angst en depressie.

Onderzoek suggereert dat de afbraak van de huidbarrièrefunctie in combinatie met overmatige blootstelling aan de zon een grote rol speelt in de ontwikkeling van rosacea.

De afbraak van collageenvezels speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij de afbraak van de huidmatrix.

Antidepressiva zouden een overactieve HPA-as kunnen “kalmeren” door de beschikbaarheid van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en adrenaline te verhogen. Daarom krijgen rosacea-patiënten soms voor een langere periode antidepressiva voorgeschreven om de ernst van rosacea-symptomen te verminderen.

Aanbevolen product

 • rosacea crème

  Reverta rosacea creme

  Reken af met uw pijnlijke, jeukende en rode huid. Reken af met de zorgen, de stress en de schaamte die uw rosacea met zich meebrengt. Kom in actie! Want Reverta rosacea-crème, de doorbraak in huidverzorging uit de VS, is nu…

   55,- 59,-

  Wissen
  SKU:

Bekijk ons hele dossier: Rosacea

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0