Wees u bewust van de risico's van gewone zonnebrandcrème

Rosacea en zonnebrandcrème

Rosacea en zonnebrandcrème

Rosacea en zonnebrandcrème 640 426 Paul

U heeft de hele dag lekker in de zon gezeten, maar wel een zonnebrandcrème gebruikt met een hoge SPF. Niets aan de hand, zou je denken. Maar aan het eind van de dag voelt uw gezicht pijnlijk, trekkend en jeukend aan. Uw gezicht is opgezwollen, gezwollen en extreem rood geworden.

Wat is hier misgegaan?

Juist als je rosacea hebt is het gebruik van een geschikte zonnebrandcrème van het grootste belang

De zonnebrandcrème was toch bedoeld om uw gezicht te beschermen?

Het probleem met de meeste zonnebrandcrèmes is dat ze zijn geformuleerd voor het gemiddelde huidtype (oftewel de “normale” huid).

De gezichtshuid is veel gevoeliger dan de huid op de rest van het lichaam. Voor de meeste mensen is dit geen probleem. Maar in geval van rosacea is dat toch een ander verhaal.

Aangezien rosacea wordt verergerd door blootstelling aan UV-straling, wordt geadviseerd om onze huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Uiteraard nemen we dit advies ter harte en brengen we zonnebrandcrème aan op ons gezicht, en proberen we zoveel mogelijk uit de zon te blijven.

Een dikke laag waterbestendige zonnebrandcrème op ons gezicht houdt veel warmte vast. De warmte bouwt zich op en kan niet ontsnappen. Elke druppel zweet die wordt geproduceerd kan niet verdampen

Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten in ons gezicht nog meer verwijden. Plus het zorgt ervoor dat vloeistof uit de haarvaten lekt waardoor ons gezicht opgeblazen en opgezwollen lijkt.

Waterbestendige zonnebrandcrèmes bevatten meestal siliconen en zijn nogal dik. Deze dikke laag over de huid veroorzaakt een ophoping van zweet tussen de huid en de zonnebrandcrème, wat leidt tot een jeukerig en brandend gevoel.

Verder kunnen de actieve chemische bestanddelen in reguliere zonnebrandcrèmes (avobenzon, oxybenzon, octylmethoxycinnamaat en andere chemische UV-filters) de haarvaten en bloedvaten nog meer irriteren, waardoor de roodheid van het gezicht toeneemt.

Zonnebrandcrèmes waarvan fabrikanten claimen dat ze olie- of vetvrij zijn, bevatten vaak nog veel oliën, siliconen en verdikkingsmiddelen.

Probeer een balans te vinden tussen comfort en beschermingsfactor (SPF). Een hogere SPF betekent meer bescherming, maar ook een dikkere laag van minerale UV-filters op uw huid.

Aanbevolen product

Bekijk ons hele dossier: Rosacea

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0