Fabel 4 t/m 6

Fabels en feiten over cellulite: Alleen vrouwen? Overgewicht? Sporten?

Fabels en feiten over cellulite: Alleen vrouwen? Overgewicht? Sporten?

Fabels en feiten over cellulite: Alleen vrouwen? Overgewicht? Sporten? 350 233 Paul

Nog steeds denken de meeste vrouwen dat ze cellulite en striae aan zichzelf te wijten hebben. En dat ze hun cellulite en striae kunnen verminderen door op dieet te gaan en flink te gaan sporten.

In dit artikel ontkracht ik weer drie fabels over cellulite (of cellulitis, in de volksmond).

Het is goed te zien maar ook te voelen bij cellulite: verzwakt collageen en elastine, uitpuilend vet

Fabel 4: “Mannen kunnen geen cellulite krijgen”

De vrouwelijke huid is met onderhuids vet en spieren verbonden door middel van verticaal lopende collageenstrengen. Deze vormen een patroon dat je kunt vergelijken met een hekwerk van spijlen die van boven naar beneden lopen.

Het verschil tussen de mannenhuid (boven) en de vrouwenhuid verklaart de veel grotere kans op cellulite bij vrouwen. 1. Epidermis. 2. Dermis. 3. Collageenstrengen. 4. Vetcellen. 5. Spier.

De verticale structuur van collageenvezels bij vrouwen vormen ook een soort “pockets” die de vetcellen strak insluiten. Als de vetcellen in omvang toenemen, dan zijn ze gedwongen verticaal – naar buiten – te groeien.

Het gevolg is dat de huid naar buiten wordt geduwd en de huid steeds meer rimpels, striemen, bobbels en kuiltjes gaat vertonen.

Zo ontstaat dus de voor cellulite zo kenmerkende en ontsierende sinaasappelhuid. Hoe meer vetophopingen er opgesloten zitten tussen de verticale “collageenpockets” en hoe meer de vetcellen groeien, hoe meer kuiltjes en bobbeltjes zichtbaar worden.

Bij mannen daarentegen vormt het collageen een soort “hekwerk” van zowel verticale als horizontale vezels die kruiselings met elkaar verbonden zijn. Dit is vergelijkbaar met een gaasnetwerk.

Dit rasterpatroon maakt de mannenhuid stevig en elastisch en houdt onderhuids vet goed in bedwang. Bovendien hebben mannen van nature minder onderhuids vet als gevolg van het mannelijke hormoon testosteron.

Desalniettemin:

Fabel 5: “Alleen als je te dik bent, krijg je cellulite”

Deze bewering klinkt zo logisch: hoe meer vet je onder je huid hebt, hoe meer druk er staat op je bindweefsel, en hoe groter de kans dat het vet naar buiten gaat puilen op de zwakke plekken.

Het idee dat cellulite wordt veroorzaakt door vet is misschien wel de grootse fabel over cellulite.

Er klopt niets van!

Als het waar zou zijn, waarom krijgen de meeste dikke mannen dan geen cellulite? En waarom hebben slanke vrouwen wel vaak last van cellulite?

De waarheid is dat 90% van alle vrouwen te kampen heeft met cellulite. Daaruit moeten we concluderen dat cellulite vrouwen treft met alle mogelijke lichaamsvormen, van tenger tot stevig gebouwd, van dun tot dik.

Een van de supermodellen die heeft toegegeven last te hebben van cellulite is Tyra Banks.

Hoewel uitpuilende vetafzettingen cellulite veroorzaken, is het niet de hoeveelheid vet, maar de structuur die de vorming van cellulite in de hand werkt.

Afvallen kan er misschien voor zorgen dat cellulite vermindert, maar voor hetzelfde geld kan het er ook toe leiden dat cellulite meer opvalt.

Volgens het gezaghebbende WebMD zorgt te snel afvallen er juist voor dat je huid het tempo niet kan bijbenen en slap blijft. Hierdoor kan snel gewichtsverlies het aanzien van cellulite juist erger maken.

Fabel 6: “Je kunt van je cellulite afkomen door veel aan lichaamsbeweging te doen en fanatiek te gaan sporten”

Alle voordelen van regelmatig sporten ten spijt: sporten is geen effectieve remedie tegen cellulite. Cellulite bestaat uit zakjes uitpuilend vet. Het is onmogelijk om met sporten specifiek dit lokale, uitpuilende vet te verbranden.

Hoewel sommige mensen hun cellulite enigszins verminderen door te sporten, kan de cellulite bij anderen juist erger worden. Dit komt doordat de bindweefselbanden waartussen het vet is ingeklemd door het vele sporten extra aangespannen worden, waardoor het ingeklemde vet meer omhoog wordt geduwd.

Zelfs als je lichaamsvetpercentage flink is gedaald na vele maanden intensief sporten, zullen er meestal plaatselijke vetophopingen blijven die hardnekkig stand houden. Helaas zijn dit nu juist de vetophopingen die cellulite veroorzaken.

Dit komt doordat dit plaatselijke vet is ingesloten door vezelstrengen en daardoor moeilijk weg kan.

Is het dan überhaupt mogelijk deze vervelende onderhuidse vetophopingen te verminderen?

Jazeker!

L-Carnitine is een belangrijk ingrediënt van Reverta Cellulite cream.

Direct nadat Reverta Cellulite cream is aangebracht op de huid, begint de L-Carnitine onderhuidse vetophopingen te verbranden en de huid strakker, gladder en steviger te maken.

Aanbevolen product

Bekijk ons hele dossier: Cellulite

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0