Kent u alle gevaren van reguliere zonnebrandcrèmes?

Laat je niet vergiftigen door zonnebrandcrème

Laat je niet vergiftigen door zonnebrandcrème

Laat je niet vergiftigen door zonnebrandcrème 853 767 Paul

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe veilig veelgebruikte ingrediënten in zonnebrandcrèmes zijn?

Van de 17 door de FDA (de Amerikaans warenautoriteit) goedgekeurde chemische ingrediënten in zonnebrandcrèmes staan er negen te boek als hormoonontregelaars.

Bovendien kan langdurig gebruik van zonnebrandcrèmes met chemische ingrediënten leiden tot kanker.

De hoogste tijd dus om de veiligheid van zonnebrandcrèmes eens kritisch onder de loep te nemen, zodat u verstandige keuzes kunt maken.

Door Arthur W. Perry, MD, FACS. Dr. Perry is een gecertificeerd plastisch chirurg, hoogleraar aan de Columbia University, en lid van de Medische Adviesraad voor The Dr Oz Show (in Nederland uitgezonden door RTL4)

Vertaling van “Your Sunscreen Might Be Poisoning You”, gepubliceerd op www.doctoroz.com/article/your-sunscreen-might-be-poisoning-you 

De geschiedenis van zonnebrandcrèmes

Zonnebrandcrèmes bestaan nu bijna 100 jaar. Zij hebben tot doel om ultraviolet (UV) licht, de schadelijke straling van de zon, te blokkeren. In het begin hadden zonnebrandmiddelen een tandpasta-achtige structuur waardoor ze niet erg populair waren.

Daarom ontwikkelden wetenschappers zonnebrandmiddelen met doorzichtige chemische stoffen die UV-licht konden absorberen.

In 1944 bracht Coppertone® de eerste zonnebrandcrème op de markt op basis van chemische zonfilters.

Vandaag de dag wordt voor ongeveer een miljard dollar aan zonnebrandcrème verkocht in de Verenigde Staten.

Geniet van de voordelen van de zon en vermijd de nadelen

Ongeveer 20 minuten onbeschermd zonnebaden per dag is goed voor ons. Door ons bloot te stellen aan de zon maken we vitamine D aan en verbetert onze stemming.

Na 20 minuten verandert onze heilzame vriend echter in een meedogenloze vijand:

We moeten ofwel de rest van de dag binnenshuis doorbrengen of onze huid beschermen met zonnebrandcrème.

Hoe veilig zijn goedgekeurde ingrediënten in zonnebrandcrèmes?

De FDA (de Amerikaans warenautoriteit) heeft 17 verschillende ingrediënten voor zonnebrandcrèmes goedgekeurd.

Vijftien van deze goedgekeurde ingrediënten zijn transparante chemische stoffen die UV-licht absorberen, terwijl twee ingrediënten zijn gemaakt van natuurlijke mineralen die UV-licht reflecteren.

Van deze vijftien chemische ingrediënten staan er negen te boek als hormoonontregelaars.

Om effectief te zijn moeten zonnebrandcrèmes met chemische UV-filters minimaal 20-30 minuten voor blootstelling aan de zon op de huid worden gesmeerd.

Chemische UV-filters zijn vrij goed in het blokkeren van UV-licht, maar onder invloed van zonlicht nemen ze al snel in kracht af.

Dit is allemaal niet het geval met zinkoxide en titaandioxide, de twee minerale of fysische zonnefilters.

Deze twee natuurlijke filters werken heel anders.

Zinkoxide en titaandioxide bedekken het oppervlak van de huid en weerkaatsen het opvallende UV-licht direct vanaf het moment van aanbrengen. Ze blijven effectief zolang ze niet door zweet of afvegen van de huid verwijderd worden.

Chemische zonnefilters bedekken het oppervlak van de huid niet – ze penetreren het huidoppervlak en vinden snel hun weg in de bloedbaan.

Zo verspreiden chemische UV-filters zich over het hele lichaam zonder ontgift te worden door de lever.

Ze kunnen dan ook worden gedetecteerd in bloed, urine, moedermelk, zelfs tot twee dagen na één enkel gebruik.

Dat zou prima als ze allemaal veilig zouden zijn – maar dat zijn ze niet.

Verstoring van de hormoonhuishouding

Zoals ik al zei, worden negen van de vijftien chemische zonnefilters beschouwd als hormoonontregelaars. Dat betekent dat ze de normale werking van hormonen verstoren.

De hormonen die het meest te lijden hebben onder chemische zonnefilters zijn de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron, het mannelijke geslachtshormoon testosteron, en schildklierhormonen die onder andere de stofwisseling reguleren.

Stoffen die de hormoonhuishouding verstoren, zoals chemische UV-filters in reguliere zonnebrandcrèmes, kunnen abnormale ontwikkeling van foetussen en opgroeiende kinderen veroorzaken.

Ze veroorzaken vroege puberteit en voortijdige borstontwikkeling bij meisjes, en kleine, niet-ingedaalde teelballen bij jongens. Ze hebben een negatieve invloed op het aantal spermacellen en kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken.

Andere chemische UV-filters verstoren de testosteronbalans en kunnen de kans op prostaatkanker bij mannen vergroten.

Onrustbarend

Dit klinkt allemaal onrustbarend, nietwaar? Maar er is meer.

Zoals ik eerder zei werken chemische zonnefilters door het absorberen van UV-licht.

Tijdens dit proces wordt een gedeelte van die stoffen opgebruikt en kunnen ze muteren. Zo kunnen vrije radicalen ontstaan die het DNA beschadigen.

Dit kan leiden tot kanker.

Ik ben dus vrij negatief over chemische zonnefilters.

Hoewel er nog geen hard bewijs is dat ze kanker veroorzaken, herhaal ik wat ik al zei tijdens de Dr Oz Show: “Waar rook is, is vuur.”

Het is moeilijk om vergiftiging die zich in vele jaren opbouwt goed te onderzoeken. Chemicaliën zoals arsenicum maken ons zeer snel ziek, en dus kwamen we er al snel achter dat ze giftig zijn.

Lood daarentegen is een gifstof die pas op lange termijn ziekte veroorzaakt. Daarom heeft het vele jaren geduurd voordat de regering eindelijk ging luisteren naar wetenschappers en het gebruik van lood aan banden legde.

Chemische zonnefilters zijn nog moeilijker om te onderzoeken, want hun effecten zijn subtiel en openbaren zich pas na lange tijd.

Terwijl je dit leest, zou je kunnen zeggen: “Waarom zegt deze man – een plastisch chirurg – iets waarover ik nog nooit eerder heb gehoord?” Maar in de wetenschappelijke wereld worden deze zorgen al langer geuit.

Mijn patiënten weten dat ik al zo’n 15 jaar waarschuw voor de giftigheid van zonnebrandcrèmes. Ik probeer gewoon de wetenschap uit te leggen aan gewone mensen. En experts zijn het met me eens.

Ik huiver, vooral als ik zie dat kleine kinderen en volwassen, met name zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, dat spul dik op hun huid smeren.

Uitstekende, natuurlijke alternatieven

Als er geen goede alternatieven zouden zijn, dan zouden we een groot probleem hebben. Dan zouden we een moeilijke beslissing moeten maken om wel of geen zonnebrandcrème te gebruiken.

Maar gelukkig zijn er zeer goede alternatieven:

Zinkoxide en titaandioxide is gesteente dat wordt vermalen tot een fijne consistentie. Deze mineralen verrichten geweldig werk bij het blokkeren van zowel UVA- als UVB-stralen.

Goedkope zonnebrandmiddelen met deze minerale filters zijn kleverig en laten een witte waas achter waar de meeste mensen niet van houden.

Maar nieuwere minerale UV-filters – zoals die in Reverta Helios natuurlijke zonnebrandcrème – bevatten deeltjes die zo klein zijn dat ze transparant zijn.

Deze natuurlijke UV-filters zijn microfijn gemalen en bieden een geweldige bescherming tegen UV-straling.

Aanbevolen product

Bekijk ons hele dossier: Anti-aging

We horen graag van u! Reageer op dit artikel

Reverta
0